fredag 17 maj 2024

inloggad som

Matsvinn ger plats som 34:a

Temperaturavvikelser i kylda livsmedel medför matsvinn för miljarder. Det vill Helsingborgsbaserade Sustainable Food Waste ändra på.

Jacob Petersson och Nazih Hazime är entreprenörerna bakom Helsingborgsbaserade Sustainable Food Waste. Bolagets tjänst består av en app som enkelt uttryckt säkerställer bäst före-datum för kylda och frysta livsmedel som utsatts för en temperaturavvikelse i kylkedjan.

– 526 miljoner ton mat till ett värde av 112 miljarder dollar slängs varje år runt om i världen på grund av temperaturavvikelser. Anledningen är osäkerhet kring hur hållbarheten, det vill säga bäst före-datumet, har påverkats. Utöver matsvinn leder det ofta till nekade leveranser, hål i hyllan, retursändningar, långdragna reklamationstvister, höga kostnader och en negativ miljöpåverkan, säger Jacob Petersson.

Genom att helt enkelt mata in information om livsmedlet och avvikelsen ifråga i SFW-appen kan livsmedelsbranschens aktörer undvika mycket av svinnet, är tanken. Efter pilotförsök under förra året lanserades tjänsten till utvalda testkunder i mars i år.

– Det var allt från lokala producenter till Sveriges största transportörer och mottagare. Tillsammans har de lyckats rädda över 130 ton livsmedel som annars hade riskerat att kasseras på felaktiga grunder.

Efter testperioden ligger bolagets fokus på att bredda kundbasen.

– Vi är i dialog med en av de stora dagligvarujättarna som vill att vår lösning ska användas av deras livsmedelsbutiker vid mottagning av gods, för att minimera temperaturavvikelsers påverkan på matsvin utan att äventyra livsmedelssäkerheten, säger Jacob Petersson.

Ola Nilsson

Temperaturavvikelser i kylda livsmedel medför matsvinn för miljarder. Det vill Sustainable Food Waste ändra på.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]