lördag 4 maj 2024

inloggad som

Kosttillskott för hundar nära marknaden

|  
|  

Probi-avknoppningen Animal Probiotics är nära markandslansering för sitt kosttillskott för hundar. Just nu väntar bolaget på tillstånd från EU innan de kan börja sälja produkten OnlyGoodDog, berättar forskning- och utvecklingschef Clas Lönner för Rapidus.

– Det är svårare att få tillstånd på djursidan än på humansidan, vilket är frustrerande. Vi har en produkt på hästsidan och så fort vi får tillstånd att sälja vår hundprodukt kommer vi även att lansera en produkt för katt, säger han.

Clas Lönner har forskat på mjölksyrebakterier sedan 1980-talet och var tidigare utvecklingschef i Probi. När han slutade 2004 köpte han loss rättigheterna till Probis bakteriestambibliotek anpassade för djur. Verksamheten leddes först under namnet ProEquo som nu har bytt namn till Animal Probiotics.

– På djursidan har probiotika främst använts med medicinsk tillämpning. Vi vill komma ifrån det och i stället marknadsföra en produkt som används i förebyggande syfte för att minska risken för diverse mag- och tarmrelaterade problem som exempelvis klåda, stressrelaterat avvikande beteende och inte minst avföringens konsistens eller problem till exempel i samband med foder- och miljöombyte, säger han.

OnlyGoodHorse säljs som ett pulver i portionsförpackningar. Varje förpackning innehåller 80 miljarder mjölksyrebakterier som är naturligt förekommande i hästens tarmflora. Studier visar att tillskott av mjölksyrebakterier, eller laktobaciller, kan ha hälsofrämjande effekter.

– När vi började för snart fyrtio år sedan var vi pionjärer. Nu har området nästan exploderat. Det görs väldigt mycket forskning på tarmens betydelse för välbefinnande och psykisk hälsa, men mest på humansidan, säger Clas Lönner.

Animal Probiotics har i dag tre anställda och ytterligare två personer involverade på konsultbasis. Än så länge går försäljningen blygsamt, men Clas Lönner är övertygad om att de är inne på rätt spår.

– Vi ser ett ökat intresse hela tiden, även om försäljningsökningen inte går i den takt man hade velat. Inom trav- och ridsport har vi många nöjda kunder, bland annat flera OS-guldmedaljörer. Min drivkraft är att bygga kunskap inom området och nå ut med att tarmfloran är viktig för välbefinnandet, säger han.

Sara Nkwe Assarsson

Probi-avknoppningen Animal Probiotics är nära markandslansering för sitt kosttillskott för hundar. Just nu väntar bolaget på tillstånd från EU innan […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.