torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Internationell inkubator kan starta i Malmö

|  
|  

Malmö stad, Almi, Coompanion Skåne och Tillväxt Malmö planerar en helt ny företagsinkubator i Malmö. Inkubatorn, som går under namnet Level, ska hjälpa Malmöbor med internationell bakgrund att starta och utveckla företag. Den 7 april går ärendet upp till Kommunstyrelsen i Malmö för beslut.

– Genom Level vill vi skapa en miljö för innovation och utveckling oavsett i vilket stadie våra entreprenörer befinner sig i, både från start och när de är helt etablerade så kan vi hjälpa till med finansiering, affärsmodeller och ett stort nätverk. Vårt mål är att möjliggöra innovationssystemet för fler grupper i vårt samhälle, säger Fadi Barakat, näringslivsutvecklare på Malmö stad och den drivande bakom Level.

Han var själv projektledare för Highway to Business, som syftade till att hjälpa nyanlända med entreprenörsbakgrund att starta företag. När projekttiden på 2,5 år var över hade 23 företag startats.

– En del har blivit stora, som Sushi Daily som startade på Ica Maxi i Västra Hamnen. Nu finns företaget på fyra platser. Totalt räknar vi med att de tio-elva miljonerna som satsades på Highway to Business gav 50 miljoner tillbaka, alla som deltog fick försörjningsstöd och nu anställer flera av dem andra i stället, säger Fadi Barakat.

Budgetarbetet för Level är inte färdigt, men Fadi Barakat säger att han räknar med en årsbudget på omkring fem-sex miljoner kronor och att målet är att hjälpa mellan 30 och 40 företag att starta i Malmö varje år när verksamheten är i full gång.

– Det är ett högt uppsatt mål, men affärsidén finns ofta på köksbordet liksom en budget, då behöver vi bara kontrollera att den håller och hjälpa till med själva registreringen. Level ska inte begränsa sig till ett område som teknik utan det kan vara att hjälpa någon som vill starta ett levebrödsföretag med, säger Fadi Barakat.

Niclas Lindstrand

Malmö stad, Almi, Coompanion Skåne och Tillväxt Malmö planerar en helt ny företagsinkubator i Malmö. Inkubatorn, som går under namnet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.