torsdag 25 april 2024

inloggad som

Rosvall Jönsson avgår som vd för regionbolag

Bodil Rosvall Jönsson lämnar inte bara posten som näringslivschef i Region Skåne, hon avgår också som vd för Business Region Skåne.

Turerna kring regionens framtida utvecklingsenhet, med 120 anställda, har varit flera och som Rapidus berättat drog Bodil Rosvall Jönsson det kortare strået i omorganisationen. Tjänsten som näringslivschef försvinner, enligt utvecklingsdirektören Mikael Stammings planer, och Bodil Rosvall Jönsson har redan lämnat organisationen. 

I dag står det också klart att hon lämnar posten som vd för Business Region Skåne, ett ansvar som gått hand i hand med jobbet som näringslivschef. 

Bodil Rosvall– Det har varit ett av två uppdrag som ingått i min tjänst, och jag lämnar alltså båda, säger Bodil Rosvall Jönsson till Rapidus. 

Anders Karlsson, (S), ordförande för Business Region Skåne uppger för  för Rapidus att styrelsen inte har varit inblandad i omorganisation av regionala utvecklingsenheten. Han vill inte kommentera vad som ska ske framåt eller om vd-posten ska länkas samman med någon annan tjänst. 

Bakgrunden till att Rosvall Jönsson lämnar Region Skåne är alltså en större omorganisation där indelningen i näringsliv respektive samhällsplanering ersätts av sex enheter. Områdescheferna försvinner därmed och förutom Bodil Rosvall Jönsson måste samhällsplaneringschef Jerker Bjurnemark sluta. Han kommer dock att finnas kvar som rådgivare i strategiska frågor, enligt ett internt meddelande från utvecklingsdirektör Mikael Stamming som gick ut till personalen för ett par veckor sedan.

Då uppgavs också att Bodil Rosvall Jönsson skulle bli kvar och ingå en i ledningsgruppen, men detta ändrades alltså med någon veckas varsel.

mikael stamming– Organisationen har inte ändrats men den stabstjänst som vi resonerade kring visade sig kanske inte vara så lämplig eller intressant för henne som vi trodde från början. Vi hittade inte fram och så vi kom överens om att hon slutar, hon är inte uppsagd, säger Stamming till Rapidus. 

Han menar också, tvärtemot vad Anders Karlsson påstår, att frågan om vem som ska vara vd för Business Region Skåne ägs av styrelsen för det bolaget. Bodil Rosvall Jönsson säger själv att hon blev uppsagd. 

– Processen startades av Mikael Stamming och Regional utveckling, efter den omorganisation som han har initierat. Jag har lämnat organisationen då vi haft olika syn på strategin för verksamheten. Nu blickar jag framåt och ser tiden an mot nya utmaningar, säger Bodil Rosvall Jönsson.

Business Region Skåne, med drygt 50 anställda, omsatte med dotterbolagen Invest in Skåne, Event in Skåne, Film i Skåne och Tourism in Skåne 111 miljoner kronor i senaste bokslutet. Bolaget ägs till 85 procent av Region Skåne och till 15 procent av Kommunförbundet Skåne.

Uppdatering: Bodil Rosvall Jönsson får 1.257.200 kronor i avgångsvederlag.

Jennie Lorentsson

Bodil Rosvall Jönsson lämnar inte bara posten som näringslivschef i Region Skåne, hon avgår också som vd för Business Region […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.