söndag 28 april 2024

inloggad som

Rune Anderssons söner köper in sig i miljardimperiet

Med Johan Andersson som ny vd på Mellby Gård AB har den 68-årige industrimannen Rune Andersson påbörjat generationsskiftet i det skånska familjeimperiet. Nu går bröderna Johan och Erik Andersson via bolag även in som delägare genom en nyemission på 1,4 miljarder kronor.

Tillsammans får de båda bröderna 28 procent av aktierna i Mellby Gård Holding, som i emissionen värderas till över fem miljarder kronor, inräknat kapitaltillskottet. Utöver lantegendomen i Sösdala söder om Hässleholm ingår en lång rad handels- och industribolag i portföljen, däribland börsnoterade Duni.

I augusti klev Johan Andersson upp på den nyinrättade posten som vd för Mellby Gård AB, med uppgiften att bygga upp en ny investeringsverksamhet med en pott på 300-500 miljoner kronor för satsningar i mindre bolag. I en intervju till Dagens Industri sa Johan Andersson att det främst handlar om handels- och industriföretag, men att även vårdsektorn är intressant.

Parallellt med Johans nya vd-roll tar Rune Anderssons andra två söner Erik och Gustav Andersson plats i styrelsen för Mellby Gård.

Dokument som Rapidus tagit del av visar att emissionen betalats kontant med 1,4 miljarder kronor. Rune Andersson beskriver det dock som en kvittning mot en fordran som sönerna haft gentemot Mellby Gård under flera års tid.

— Så det påverkar inget speciellt. Jag vill inte kommentera privatekonomi så i övrigt finns inte mycket att säga annat än att Johan går in som vd, säger han till Rapidus.

Johan och Erik Andersson har även tidigare varit delägare i Mellby Gård, så sent som 2008 ägde de via ägarbolag 21 procent var av koncernen. Innehavet avyttrades dock 2009 och inför den nu aktuellt emissionen stod Rune Andersson som ensam ägare till imperiet.

Bland de många portföljbolagen finns bland annat Helsingborgsbaserade Feralco som utvecklar vattenreningsteknik, bemannings- och rekryteringsbolaget Student Consulting samt den växande optikerkedjan SmartEyes, som i våras öppnade sin första butik i Danmark. Ett av de största noterade innehaven är 30 procent av Malmöbaserade Duni, aktier värda 980 miljoner kronor med dagens börskurs.

Erik Olausson

Med Johan Andersson som ny vd på Mellby Gård AB har den 68-årige industrimannen Rune Andersson påbörjat generationsskiftet i det […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.


  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

    Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

  • Academedia-affären sprack

    Missat helgens stora snackis? Mångmiljardären Roger Akelius köp av friskolejätten Academedia stoppas. Säljaren Mellby Gård backar ur affären efter massiv kritik.

  • Mellby Gård säljer Academedia till fastighetsmiljardär

    Mellby Gård, med vd Johan Andersson i spetsen, säljer hela sitt innehav i Academedia till Akelius Foundation i en jätteaffär. 

  • Thule och Duni åt skilda håll

    Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

  • Näringslivets önskelista

    Elförsörjning, fred i Ukraina och en mer proaktiv innovationspolitik – det är några av de saker som det skånska näringslivet önskar sig för 2024.

  • Förvirrat med Lunds alla Cool-bolag?

    Bara i Lund finns fyra medicinteknikbolag som utvecklar medicinsk nedkylning av hjärnan och kroppen för att minimera skador. Rapidus går igenom hur det hänger ihop.