torsdag 25 april 2024

inloggad som

Hungrigt Aqilles vill köpa livsmedelsbolag

Malmöbaserade Aqilles Invest är på köpjakt efter ett mellanår med vd-skifte. Målet är att slutföra ett eller två uppköp under året där siktet bland annat är inställt på kompletterande förvärv inom livsmedelsindustrin.

Ett av Aqilles portföljbolag är Ceres i Skåne som är underleverantör av livsmedel åt bland andra Nestlé. Aqilles vd Martin Linde, som själv har en bakgrund inom livsmedelsindustrin, ser god potential för ytterligare förvärv inom samma bransch det närmaste året.

— Det finns en överkapacitet i produktionssystemet i dag. I samband med att fabrikerna kräver nya investeringar kommer större delar av produktionen ske på licens på en plats. I den omställningen vill vi vara med, säger Martin Linde till Rapidus.

I fjol omsatte Aqilles portföljbolag drygt 530 miljoner kronor, en ökning med 40 procent jämfört med 2011. Den största delen av tillväxten sker i Motala Train och Motala Verkstad. Omsättningen i IT-konsulten Joblink, med bas i Malmö, växte från 20 till 32 miljoner kronor medan Ceres låg kvar på ungefär samma nivåer som de senaste åren.

Under året fyllde Aqilles på kassan genom ett konvertibellån på totalt 15 miljoner kronor från existerande ägare, där förutom grundarna Anders Holm och Johnny Dahlberg också LMK Ventures, Hexiron och Jensen Invest ingår. Några uppköp genomfördes däremot inte. Enligt Martin Linde berodde det på att han under sitt första halvår som vd la mycket kraft på att strukturera upp den interna verksamheten inom Aqilles.

Någon brist på prospekt råder det däremot inte.

— Det är fascinerade många bolag till salu, men det finns fortfarande olika syn på värdering sedan finanskrisen 2008, säger Martin Linde.

Joel Lyth

Malmöbaserade Aqilles Invest är på köpjakt efter ett mellanår med vd-skifte. Målet är att slutföra ett eller två uppköp under […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.