lördag 18 maj 2024

inloggad som

Rune Anderssons optikerkedja expanderar till Danmark

Optikerkedjan Smarteyes, med skånska industrimannen Rune Andersson som storägare, har startat ett danskt dotterbolag. Enligt vd Fredrik Wistrand är åtgärden en förberedelse för en kommande nordisk expansion.

På kort tid har Smarteyes växt till en storspelare på den svenska optikermarknaden och har i dag 40 butiker i Sverige. Sedan ett par år tillbaka pågår en expansion i Tyskland och nu förbereder kedjan ett intåg i övriga nordiska länder.

I Danmark grundade Smarteyes nyligen dotterbolaget Smey Danmark och även i övriga nordiska länder arbetar koncernen med att sätta upp en legal struktur.

— Vi har en pågående utredning angående en nordisk expansion. Den ska vara klar i år, sedan är det annan fråga när vi börjar öppna butiker och i vilka länder vi börjar, säger vd Fredrik Wistrand.

Några nordiska förvärv är enligt Fredrik Wistrand inte aktuellt. I Tyskland har tillväxten skett organiskt.

Senaste räkenskapsåret, som slutade i juni 2012, hade Smart Eyes International en tillväxt på 35 procent med en omsättning på 206 miljoner kronor och ett resultat på -23 miljoner kronor. I april i år sysselsatte kedjan 400 anställda. Majoritetsägare är Rune Anderssons Mellby Gård, övriga delar ägs av styrelse och vd.

Joel Lyth

Optikerkedjan Smarteyes, med skånska industrimannen Rune Andersson som storägare, har startat ett danskt dotterbolag. Enligt vd Fredrik Wistrand är åtgärden en […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]