torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Skåne tävlar om 100 miljoner för hållbar tillväxt

Region Skåne har tillsammans med intresseorganisationen Sustainable Business Hub, SBHub, lämnat in en ansökan om Vinnväxt, ett stöd finansierat av Vinnova som kan ge upp till tio miljoner kronor om året i tio år.

Vinnväxt är en tävling där regioner tävlar om medel för att utveckla konkurrenskraft inom specifika tillväxtområden. De vinnande initiativen får tio års finansiering, med mellan fyra och tio miljoner kronor per år.

Ansökan som SBHub tagit fram, och som bland annat Region Skåne, Malmö Stad, Helsingborg stad, Lunds universitet ställer sig bakom, inriktar sig på att utveckla en hållbar infrastruktur.

mikael stamming— Det är ett jätteintressant område som påverkar så många aktörer, och om vi beviljas pengarna skulle det leda till två saker; att offentliga och privata aktörer samarbetar och att man bygger upp en kunskapsbank om hur regionen kan växa på ett hållbart sätt. Vi brukar säga att Skåne växer med ett Lund var tionde år, då måste det ske på ett hållbart sätt, säger Region Skånes utvecklingsdirektör Mikael Stamming.

Målet med Vinnväxt är att vinnarna inom tio år ska ha etablerats som nationellt och internationellt starka och attraktiva innovationsmiljöer.

— Miljöteknik är en stor bransch i Sydsverige och Skåne. Enligt Vinnovas nationella miljöteknikbranschanalys finns 52 procent av de större exportföretagen i södra Sverige, säger SBHub:s vd Håkan Knutsson.

Regionen kommer att bidra med fem miljoner kronor i medfinansiering, om man blir ett av projekten som Vinnova beviljar stöd. Man konkurrerar med 22 andra ansökningar, bland annat från Lunds universitet och Medeon, som lämnat in projektansökningarna ”Intelligent Health” respektive ”Malmö center för biologiska gränsytor och biomedicinsk teknologi”.

Vinnova väntas välja ut ett antal finalister under nästa vecka och före midsommar ska vinnaren/vinnarna vara utsedda.

Bild: Christiaan Dirksen

Jennie Lorentsson

Region Skåne har tillsammans med intresseorganisationen Sustainable Business Hub, SBHub, lämnat in en ansökan om Vinnväxt, ett stöd finansierat av […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.