lördag 27 april 2024

inloggad som

Skanska testar Lundateknik för solvärme

LTH-avknoppningen EfficaxEnergy hade egentligen tänkt sälja sin teknik till miljömedvetna villa- och radhusägare. Men sedan Skanska visat intresse kan första tillämpningen bli solvärmt vatten till byggjättens arbetsbodar.

— Pilottestet med Skanska är inte påbörjat än, men det ligger nära i tiden. Om allt klaffar tror jag vi får våra första intäkter i slutet av 2013, säger Erik Andersson.

Han har en bakgrund som projektledare för ett antal forskningsavknoppningar i Göteborg och delägare i Göteborgsbaserade kontorshotellet Entrepreneurial Hive.

Sedan december är han även vd och delägare i Lundabolaget EfficaxEnergy, som baseras på LTH-forskaren Ricardo Bernados avhandling.

Med hjälp av en patenterad ventil som bland annat styrs av varmvattenanvändningen i huset kan en solfångare kopplas direkt på existerande varmvattenberedare. Det ska minska investeringskostnaderna för exempelvis villaägare som vill utnyttja solvärmen på taket.

EfficaxEnergy bildades 2011 och har hittills finansierats av de tre grundarna samt med ett mindre kapitaltillskott från Lunds universitets holdingbolag Luis, som blev delägare i höstas. Under året siktar Erik Andersson på att ta in två miljoner kronor för att förbereda serieproduktion.

Erik Olausson

LTH-avknoppningen EfficaxEnergy hade egentligen tänkt sälja sin teknik till miljömedvetna villa- och radhusägare. Men sedan Skanska visat intresse kan första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.