torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Skånska börsjättar bromsar in

Konjunkturnedgången drabbar nu de skånska industribolagen på bred front. Det står klart sedan ett tiotal av de börsnoterade storbolagen rapporterat in sina kvartalsresultat på onsdagen. Merparten tappar i omsättning och resultat.

”Marknadssituationen försämras, framförallt i Europa” skriver Höganäs vd Alrik Danielsson i kvartalsrapporten, där den skånska industrikoncernen redovisar en omsättning som är drygt elva procent lägre än samma kvartal 2011. Samtidigt har resultatet före skatt sjunkit från 251 till 200 miljoner kronor. Bolaget är i färd med att göra sig av med 75 anställda i Sverige.

Höganäs är inte ensamt bland de skånska företagen att drabbas av industrins inbromsning, visar Rapidus genomgång av dagens strida rapportflod. Trelleborgs omsättning minskar med 4,4 procent, Dunis omsättning med 8,4 procent och ST-Ericssons med 12,9 procent, även om förlusten samtidigt krympt till 174 miljoner dollar. Mest dramatiskt är tappet för BE Group, vars omsättning sjönk med nära 20 procent till 1.020 miljoner, medan Sigma och PartnerTech tappar några procent var.

— Marknaden är mycket splittrad. Vi har kundsegment där vi definitivt ser en nedgång, men också kunder utanför Norden som inte reagerat så, bland annat i Kina och USA, säger PartnerTechs finanschef Åke Bengtsson.

Mot strömmen går Nolato, som ökar omsättningen med 33 procent till 999 miljoner kronor efter starkt sug från kunder inom främst telekom. Men annars går tillväxten framförallt att hitta hos några av de mindre uppstickarna. Midway Holding, med Sten K Johnson som storägare, ökade omsättningen med fyra procent till 526 miljoner kronor.

Precise Biometrics får en liten skjuts framåt från lanseringen av det omskrivna Tactivo-skalet till Iphone och Ipad, bolaget omsatte 8,5 miljoner kronor mot 7,4 miljoner samma period förra året. Störst är ökningen för tiomannabolaget Agellis i Lund, som omsatte 5,1 miljoner kronor under kvartalet, bland annat efter en större order till ett sydamerikanskt stålverk värd drygt två miljoner kronor. Totalt säljer bolaget 20-30 mätsystem för smältugnar och gjutlådor per år.

Vd Patrik Bloemer förklarar tillväxten med att den omstrukturering som bolaget genomförde 2011, där forsknings- och utvecklingsavdelningen drogs ner till förmån för säljinsatser, har burit frukt.

— Men vi känner också av konjunkturen. Investeringsviljan är inte vad vi skulle önska oss och många masugnar är vilande. Det ser ut att bli en osäker marknad under 2013, säger han.

Agellis sysselsätter ett tiotal personer och har i dagsläget inga planer på nyrekryteringar.

Erik Olausson

Konjunkturnedgången drabbar nu de skånska industribolagen på bred front. Det står klart sedan ett tiotal av de börsnoterade storbolagen rapporterat in […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.


  • Starkt från Peab och Trianon

    Trianons aktie tog ett skutt upp när kvartalsrapporten presenterades i dag. Och Peab överraskar med rekord i orderingång. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.

  • Ny optimism i Precise

    Precise Biometrics har haft en tuff period med negativa resultat fem kvartal i rad, men vd Joakim Nydemark hoppas att ny teknik i mobiltelefoner ska få försäljningen att lossna.

  • Stororder till Nolato

    Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

  • Perfekt storm för BE Group

    Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

  • Bordet dukat för servettkungen

    Dunis vd Robert Dackeskog summerar fjolåret med ett all time high för Malmöbolagets operativa resultat. Nu hoppas han att vi fortsätter äta på restaurang.

  • Skånska bjässar shoppar bolag

    Servettbolaget Duni blir majoritetsägare i tyska Relevo och e-handelsjätten BHG fortsätter att konsolidera marknaden.

  • Thule och Duni åt skilda håll

    Både Thule och Duni föreslog höjd utdelning i rapporterna i fredags, men aktierna gick åt olika håll.

  • Peabrapport vittnar om dyster byggmarknad

    Rapporterna från de skånska börsbolagen fortsätter att strömma in. I slutet av förra veckan kom rapporter från Peab, Trelleborg och Hansa Biopharma.

  • Rapportperioden för skånska bolag är i gång 

    I slutet av förra veckan kom rapporter från BE Group, Probi, Hexpol, Ependion, I Love Lund och inte minst BHG Group som lyfte på börsen efter sin rapport.