onsdag 24 april 2024

inloggad som

Rivstart för AudioDevs laddningstestare

Medan marknaden för optiska lagringsmedia trampar vatten har testsystem för sladdlösa laddare av hemelektronik snabbt blivit ett viktigt fält för Malmöbaserade Audiodev. Tio månader efter första lanseringen står affärsområdet i dag för 10-15 procent av omsättningen, uppger vd Peter Falk.

AudioDevs utrustning används för att testa laddningsenheter enligt kraven från Wireless Power Consortium, en global sammanslutning som tagit fram Qi-standarden för induktionsladdning av hemelektronik. Målet är att allt från mobiltelefoner till videokameror ska kunna laddas från samma laddningsplatta. Bland medlemmarna i konsortiet finns Panasonic, Samsung och Sony — jättar som nu använder sig av AudioDevs testutrustning.

— Vi har jobbat med dessa företag tidigare, men då vid tillverkning av dvd- och blu ray-skivor. Nu är det andra delar av koncernerna vi arbetar med, säger Peter Falk.

Dessutom har nya kundgrupper tillkommit, som tillverkare av batterier och laddningsutrustning.

AudioDevs verksamhet har sedan starten på 1980-talet varit helt fokuserad på testutrustning för olika optiska lagringsmedia. Men konkurrensen har stundtals varit hård och 2009 tvingades det då börsnoterade bolaget i konkurs. De senaste åren har försäljningen till dvd- och blu ray-tillverkare legat still, uppger Peter Falk. Tillväxten ser han istället inom trådlösa laddare.

— Det finns många möjliga produkter, vi ser en klart intressant framtid, säger Peter Falk.

AudioDev har 15 anställda i Malmö och 4 i USA. Omsättningen 2011 ökade med 26 procent till 37,3 miljoner kronor medan resultatet före skatt och finansiella poster steg från knappt 800.000 kronor till 5,6 miljoner. Ägare är Jan Barchan och Frankie Wu.

Erik Olausson

Medan marknaden för optiska lagringsmedia trampar vatten har testsystem för sladdlösa laddare av hemelektronik snabbt blivit ett viktigt fält för […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Här är Årets Rapidusföretag

    På tisdagskvällen ställde Rapidus och Vinge till med fest när Årets Rapidusföretag och Årets Friskt Vågat skulle koras för 23:e året i rad.

  • Spelet bakom Academedia-affären 

    I början av året ville Mellby Gård sälja sitt innehav i friskolejätten Academedia till mångmiljardären Roger Akelius. Men efter massiv kritik drog sig Mellby Gård ur affären. Mellby Gårds vd Johan Andersson ger Rapidus en exklusiv inblick i vad som egentligen hände.

  • Positivt i skånska rapporter

    Beijer Ref levererar en rökare i krysset, medan fastighetsbolagens nedskrivningar verkar ha tagit slut. Det är huvudpunkterna i dagens rapporter från de stora skånska börsbolagen.