lördag 27 april 2024

inloggad som

Riskkapital till Karl-Axel Granlunds miljöteknikbolag

Efter sex månaders testperiod vid ett reningsverk i Helsingborg är Ideonbolaget EkoBalans redo att möta marknaden. Företaget plockar under våren in sex miljoner kronor från existerande ägare för att satsa på ökad försäljning. Samtidigt tar investeraren Karl-Axel Granlunds son över som ny vd.

EkoBalans anläggning ryms i en fraktcontainer och används för att utvinna gödningsämnen ur resterna från reningsverk och biogasrötning. Gödningsämnena säljs sedan vidare som växtnäring till lantbrukare och trädgårdsodlare. Framförallt handlar det om fosfor, en ändlig resurs som i dag bryts i gruvor.

Första kunden är kommunalt ägda Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, som dock inte köper EkoBalans anläggning. Istället får bolaget betalt för att ta hand om 18.000 ton slam om året från ett reningsverk i Helsingborgstrakten. Utöver reningsverk är biogasproducenter den primära målgruppen framöver.

— Nu har vi sett att tekniken fungerar som den ska och kan börja koncentrera oss på att öka försäljningen. Det är därför vi byter vd, säger Mårten Öbrink, arbetande styrelseordförande med ett förflutet från Lundabolaget Precise Biometrics och Agellis.

Grundaren Gunnar Thelin lämnar nu över till Axel Granlund, bolagets

Axel_Granlund
Axel Granlund

affärsutvecklingschef sedan i höstas. Thelin ska istället fokusera på den tekniska utvecklingen.

Bland de externa finansiärerna i EkoBalans finns Innovationsbron och finansmannen Karl-Axel Granlund. För att backa upp den kommersiella satsningen skjuter ägargruppen till sex miljoner kronor. Ledningen planerar att under hösten plocka in ytterligare 10-15 miljoner, uppger Mårten Öbrink.

Erik Olausson

Efter sex månaders testperiod vid ett reningsverk i Helsingborg är Ideonbolaget EkoBalans redo att möta marknaden. Företaget plockar under våren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.