fredag 17 maj 2024

inloggad som

Malmöhus Invest avvecklar portföljen

Efter mer än 30 år som investerare i södra Sverige är Malmöhus Invest i färd med att montera ner verksamheten. Bolaget har inte gjort några nyinvesteringar sedan mitten av 2000-talet och lägger nu allt krut på att sälja den krympande portföljen och dela ut pengarna till en åldrande ägarskara.

Sista nyinvesteringen blev Hardi Electronics, som Malmöhus Invest gick in i 2004 och sålde med god förtjänst 2007. Kvar i portföljen finns fem bolag, varav ett är en rest från en tidigare försäljning som saknar egen verksamhet, och ett är investeringsbolaget Lumitec, som i sin tur skruvat ner verksamheten till ett minimum. Bland de innehav som väntar på att säljas ut är ProstaLund, numera med huvudkontor i Uppsala, samt Ideonbolagen Iclin Solutions och CMC Contrast.

Malmöhus Invest gör fortfarande följdinvesteringar på 4-5 miljoner kronor om året, uppger VD Håkan Nelson, men eftersom inga nya förvärv planeras har bolaget tonat ner sin profil och lagt ner hemsidan.

Bolaget ägs i dag av cirka 16 investerare, i huvudsak skånska affärsmän. Bland dem finns Sten K Johnson och Dan Olofsson. En av de större ägarna är dock Industrifonden, som sedan några år tillbaka slutat investera via regionala bolag.

Håkan Nelson anger Industrifondens bristande intresse som det främsta skälet till nedmonteringen, kombinerat med att många av ägarna börjar bli till åren och vill ha ut sin investering. Huruvida Malmöhus Invest ska avvecklas helt eller starta på ny kula efter sista portföljbolaget sålts ut är ännu en öppen fråga, uppger han.

Erik Olausson

Efter mer än 30 år som investerare i södra Sverige är Malmöhus Invest i färd med att montera ner verksamheten. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad