torsdag 29 februari 2024

inloggad som

Sydvatten och Kemira planerar vatteninkubator på Ideon

Sydvatten, Kemira och ett par andra branschaktörer skissar på en företagsinkubator på Ideon, inriktad på vattenteknik. Går allt enligt planerna ska verksamheten vara igång till hösten.

Sydvatten, som förser 800.000 skåningar med dricksvatten, har precis startat ett eget forsknings- och utvecklingskontor på Ideon med plats för fem personer. Men ambitionen med en specialinriktad inkubator är mycket större än så.

— Drömmen är att den på sikt omfattar 30-40 personer och omsätter 50 miljoner kronor, säger Sydvattens forskningschef Kenneth M Persson till Rapidus.

Exakt hur inkubatorverksamheten ska vara utformad eller var bolagen ska sitta är ännu inte spikat. Men enligt tidigare Lumitec-VD:n Patrik Söderlund, som engagerats i projektet, handlar det framförallt om branschorienterad affärsrådgivning för forsknings- och utvecklingsprojekt inom teknik för dricks- och avloppsvatten.

Tillsammans med bland andra Kemira, pumpföretaget ITT Flygt och Ideon Innovation ansökte Sydvatten nyligen om extrapengar från Innovationsbron för satsningen på den planerade vatteninkubatorn. Trots positiva förhandsbesked blev det till slut avslag på ansökan. Men Ideon Innovations VD Rickard Mosell menar att avslaget bara är ett tillfälligt hinder på vägen.

— Innovationsbron ville att vi skulle våga tänka större och ha en satellitbildsvy snarare än en helikoptervy. Vi har stora universitetsresurser i närområdet och det finns en stor internationell efterfrågan på vattenteknik. Så sista ordet är inte sagt ännu, säger Rickard Mosell.

Nu ska en uppdaterad version av ansökan skickas in till Innovationsbron och om allt går som det ska kommer de första delarna av inkubatorn att dra igång i början av hösten, uppger Sydvattens Kenneth M Persson.

Sydvatten ägs av 15 skånska kommuner. Bolaget omsatte förra året 218 miljoner kronor. Kemira Kemi har huvudkontor i Helsingborg och är ett dotterbolag i Kemirakoncernen, som globalt omsatte 2,2 miljarder euro 2010. Koncernen är noterad på Helsingforsbörsen.

Anders Frick

Sydvatten, Kemira och ett par andra branschaktörer skissar på en företagsinkubator på Ideon, inriktad på vattenteknik. Går allt enligt planerna […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så många svenskar får skatterabatt i Danmark

    Allt fler högavlönade svenskar åtnjuter förmånliga skatteregler i Danmark genom den så kallade forskarskatten. Så här många är de.

  • Lejonet investerar i skånsk lyxtaxi

    Privatchaufförsföretaget The Car vill skala upp sin exklusiva verksamhet utanför Skåne. Vd Tord Rosenlund söker därför nytt kapital i Rapidus podd Lejonkulan – och lejonet hugger.

  • Hon ska leda klimatklustret

    Anita Sindberg är ny vd för hållbarhetshubben Sustainable Business Hub Scandinavia i Malmö. Hon kommer in med stor industriell erfarenhet.