fredag 29 mars 2024

inloggad som

Läkemedelsjätte köper skånsk hjärt-lungräddningshjälp

Boehringer Ingelheim AB, del av den tyska läkemedelskoncernen med samma namn, köper Skåneutvecklade AHLR-hjälpen. Det är ett verktyg som ska underlätta hjärt-lungräddning, och säljs på licens genom Lundabaserade Belfrage Förlag.

AHLR-hjälpen har utvecklats av två sjuksköterskor i Kristianstad, Ewa Wigenstorp och Marie-Louise Antonsson. Det består dels av en lathund i fickformat, dels av ett arbetsblad som finns i sjukhusets akutvagnar, och hjälper personalen att följa de komplicerade rutinerna vid så kallad avancerad hjärt- och lungräddning. Med hjälp av Region Skåne-ägda Innovator Skåne har AHLR-hjälpen nu blivit en kommersiell produkt.

Avtalet med Boehringer Ingelheim innebär att läkemedelsbolaget kommer att ge bort AHLR-hjälpen när de är ute på sjukhus och presenterar sina egna läkemedel i Sverige. För läkemedelsbolaget är det ett sätt att få lättare tillträde till sjukhusen och för bolagen bakom AHLR-hjälpen är det ett effektivare sätt att nå marknaden än genom enbart direktförsäljning. Dessutom kan det öppna dörrar till utlandet.

— Med tanke på att Boehringer Ingelheim är ett tyskt bolag hoppas vi så småningom kunna göra samma typ av affärer utomlands. I förra veckan träffade vi representanter från Exportrådet i bland annat Frankrike, Storbritannien, Danmark och Tyskland och de var positiva till vår produkt, säger Annica Carnbring Belfrage, VD för Belfrage Förlag.

Hon vill inte avslöja storleken på avtalet med Boehringer Ingelheim, men uppger att det är en stor affär för Belfrage Förlag. I och med licensförsäljningen av AHLR-hjälpen har bolaget gått från en omsättning på drygt 100.000 kronor förra året till en förväntad omsättning på cirka 1,5 miljoner kronor i år.

Företagsgruppen Boehringer Ingelheim finns i närmare 50 länder och har drygt 40 000 anställda. I Sverige hade bolaget förra året 120 medarbetare. Belfrage Förlag har två heltidsanställda och har nyligen lanserat sin andra produkt, Medicinsk Ordbok, som mobilapplikation.

Boehringer Ingelheim AB, del av den tyska läkemedelskoncernen med samma namn, köper Skåneutvecklade AHLR-hjälpen. Det är ett verktyg som ska […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]