fredag 19 april 2024

inloggad som

Kammarrätten i Sverige stopper Skånsk Entreprenörsfond

Også Kammarrätten (svarer til svensk forvaltningsdomstol) siger nej til Region Skånes planer om at udlåne 35 millioner svenske kroner til det helejede selskab Skånsk Entreprenörsfond AB. Dermed kuldkastes planerne om at skabe en milliardfond til investering i skånske innovationsselskaber. Danske Novi var et af de selskaber, det havde lovet at gå ind som investor i fonden.

For godt et år siden stoppede länsrätten (landsretten i Sverige) planerne ved at underkende den beslutning som regionrådet havde truffet om at udlåne penge til iværksætterfonden, som en indledende finansiering. Region Skåne havde overskredet sin beslutningskompetence, eftersom aktiviteterne i Skånsk Entreprenörsfond ”må betragtes som spekulative med hensyn til alle de elementer af risikofyldte vurderinger som skal foretages”, ifølge länsrätten.

Region Skåne ankede kendelsen, med den begrundelse at beslutningen tilsidesatte forudsætningerne for det regionale selvstyre, men altså uden held.

Også Kammarrätten (svarer til svensk forvaltningsdomstol) siger nej til Region Skånes planer om at udlåne 35 millioner svenske kroner til […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Från storm till krasch för Maersk

    Det var en båt chartrad av Maersk som körde in i Frances Scott Key Bridge i Baltimore för två veckor sedan. Olyckan är dock inte den enda som drabbat det danska rederiet på senare tid. Och aktiekursen har rasat.

  • Nya pengar till Gridly

    Helsingborgsbolaget Gridly får in tunga investerare i en ny kapitalrunda. Det kommer att innebära nyanställningar i Helsingborg, men mest i Vietnam.

  • Vill bli först i nästa generation datorspel

    Realistiska datorspelskaraktärer är nyckeln till nästa generation datorspel. Det menar Andreas Rodman, grundare och vd för uppstartsbolaget Lingotion, som vill bli först med den nya tekniken.