lördag 22 juni 2024

inloggad som

Nyt knopskydningsselskab i Lund søger industripartnere

Forskere ved Lunds tekniska högskola har, med støtte fra Lunds universitets utvecklings AB (LUAB), startet virksomheden Picology. Selskabet beskæftiger sig med teknik, biologi og kemi i mikro- til nanoskala, det vil sige dimensioner i størrelsesordnen en milliardedel meter.

Grundlaget for virksomheden er forskning ved instituttet for elektrisk måleteknik, primært inden for området inkjet-teknologi. Hastigheden i kemiske processer øges voldsomt når eksperimentets skala mindskes indtil reaktionerne finder sted i minimale dråber med en volumen på omkring hundrede pikoliter (1 pikoliter = 10 opløftet i -12 liter). Teknikken kan blandt andet anvendes i medicinalindustrien.

Nu søger Picology egnede samarbejdspartnere i industrien. Ifølge en af grundlæggerne, Thomas Laurell, er man kommet et godt stykke vej i forhandlingerne. Forskerne har både tænkt sig at drive egen forskning og arbejde som konsulenter. Virksomheden har patent på konstruktionen af et særskilt mundstykke til dråberne og er på vej til at overtage flere andre patenter fra forskergruppen.

LUAB ejer mindre end 5 procent af selskabet. Resten tilhører grundlæggerne Thomas Laurell og Johan Nilsson. Det er meningen at industrisamarbejde og udlicensiering af virksomhedens teknik skal skaffe de nødvendige udviklingspenge fremover.

Thomas Laurell er også en af forskerne bag Ideonvirksomheden ErySaves blodrensningsteknik. ErySave blev i januar udpeget som vinder af årets Innovation Cup.

Forskere ved Lunds tekniska högskola har, med støtte fra Lunds universitets utvecklings AB (LUAB), startet virksomheden Picology. Selskabet beskæftiger sig […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Glad midsommar!

  Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

 • Het sommar för skånska gamingbolag

  Blickarna riktats mot Skånes växande gamingscen när det är dags för heta och hajpade sommarreleaser av dataspel. Rapidus har kollat vad som är på gång.

 • Skönsång mot cyberbrott 

  Sommaren innebär en ökad risk för bedrägerier, nätfiske och bluffakturor. För att uppmärksamma detta har Vegakören från S:t Johanneskyrkan och cybersäkerhetsbolaget Vigili skrivit om en klassisk sommarsång för att öka medvetenheten om riskerna. 

 • Fastigheter för småföretagare i Lejonkulan

  Fastighetsbolaget Easy Depots vd och medgrundare Sofia Wäborg besöker Jan Dahlqvist i Rapidus podd Lejonkulan för att beskriva hur bolaget […]