torsdag 14 november 2024

inloggad som

Opticept växlar upp

|  
|  

Opticept ser genombrottet komma och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor. Lundabolagets största delägare, som även är största kund, bidrar med finansiering till produktion av utrustning.

I maj fick Opticept sin största order hittills värd upp till 60 Mkr av den kanadensiska pommesfrites-jätten FPS, Food Process Solutions. Opticepts bearbetningsteknik PEF använder elektriska fält för att mjuka upp bland annat fasta livsmedel. Tekniken sparar både tid och energi åt FPS, som säljer produktionslinjer som hanterar uppemot 80 ton potatis i timmen och där Opticepts utrustning ingår.

FPS har nu gjort en lyckad lansering i Nordamerika och introduktion av sina produktionslinjer, nyligen i Kina och inom några veckor i Europa.

– De ser ett stort intresse och är måna om att få ner ledtiderna, så de finansierar vissa inköp av komponenter så att vi kan producera mot lager, säger Thomas Lundqvist, vd för Opticept.

Det ger också en fördel för produktionen generellt, för utrustning till både fasta och flytande livsmedel.

– FPS har en holistisk syn och promotar även vår utrustning för flytande livsmedel, där det är  vi själva som driver försäljningen. När det gäller flytande livsmedel har vi helt klart kommit längst med olivolja och har installerat cirka tio maskiner i år, säger Thomas Lundqvist, och fortsätter:

– Vi har också kommit långt inom ananasjuice. Där hoppas vi på en order från Dole i Filippinerna och har även diskussioner med andra. I oktober fick vi en betydande order från Mexifrutas som är en stor juiceproducent, ett genombrott i Centralamerika, som är en nyckelmarknad vad gäller juice i allmänhet och ananasjuice i synnerhet. 

Opticepts teckningsperiod inleds i dag i företrädesemissionen om 80,4 Mkr. Den avslutas den 26 november och är garanterad till 60 procent. Dagens aktiekurs är nära erbjudandets kurs. 

– Vi tycker att vi riktigt har kommit igenom på livsmedelssidan och har ett stort stöd från aktieägarna, så vid beslutet om emissionen hade vi bara en liten rabatt.

Kapitalförstärkningen ska användas till att öka den kommersiella aktiviteten inom både flytande och fasta livsmedel, stärka organisationen och stärka ekonomin genom att bland annat betala av på lånet, 29 Mkr, som togs för att kunna börja leverera på FPS order.

Opticept har även andra produktsegment, som ska öka livslängden hos snittblommor och sticklingar.

– Förutom våra aktiviteter i bland annat Sydamerika har vi i dagarna startat projekt med tio leverantörer i Sydamerika.

Elisabet Ottosson

Lundabolaget Opticepts största delägare, som även är största kund ,bidrar med finansiering till produktion av utrustning. Men Opticept ser genombrottet komma även för andra produktsegment och startar en kapitalrunda för att resa 80 miljoner kronor.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Alla vill åka med på Mildefs resa

    Försvars-IT-företaget Mildef i Helsingborg gör ett förvärv som nästan fördubblar koncernens storlek. På onsdagskvällen utökade bolaget den nyemission som ska delfinansiera förvärvet. – Intresset är jättestort, säger vd Daniel Ljunggren.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 


  • Hon blir Krinovas nya vd

    Finanskvinnan Ulrika Hasselgren tillträder som ny vd för Krinova Incubator & Science Park i början av januari. Hon kommer närmast från rollen som hållbarhetschef i Coeli-gruppen.

  • Internationellt i Skåne om framtidens mat

    Kristianstad-inkubatorn Krinova Incubator & Science Park slår på stort för framtidens mat med “Spot on Food”, en internationell konferens om framtidens livsmedel.

  • Nothing Fishy i Lejonkulan

    Rapidus podd Lejonkulan tar nya kliv och lanserar nu formatet vodd, det vill säga filmade intervjuer. I studion har vi denna gång Ola Secher som tillsammans med sin kollega Jared Christensen är grundare av matföretaget Nothing Fishy.

  • Dug räddar kassan

    I ett år har Helene Nielsen varit vd för potatisdrycksföretaget Dug, tidigare Veg of Lund. Nu har hon städat, renodlat och sparat. Men en sinande kassa måste nu fyllas. Det ser hon ut att klara, men det blir dyrt.

  • Opticept tar nya steg

    Lundabolaget Opticept satsar på ett nytt kundsegment när bolaget går in som delägare i Malmöbolaget Simply No Waste, som förädlar restprodukter från livsmedelsindustrin.

  • Pågen har växt ur Malmö

    SOMMARINTERVJU: 300 000 stycken Lingongrova per vecka ska bli fler. Det har Pågens vd Anders Carlsson Jerndal tänkt sig. Men i Malmö går det inte att baka fler utan att bygga ut fabriken. Pågen är ytterligare ett klassiskt Malmöföretag som staden misslyckas med att låta växa.

  • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

    Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

  • Genombrott för Opticept

    Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
    – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

  • Färdigbakade Krinova-bolag

    Får det vara vegansk fish and chips och sorbet? Nothing Fishy och Folkets Pops blev i fredags avtackade i Kristianstad efter att ha deltagit i Krinovas livsmedelsinkubator.

  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.