måndag 16 september 2024

inloggad som

Danmarkskollen – Sagt om Sverige i Danmark i augusti

Hyllningar av svenska deckarförfattare, men också kritik mot svenska intellektuella, är några av de saker som danska medier har rapporterat om den senaste månaden. Rapidus har koll på vad danskarna säger om Sverige.

Dansk kritik av svenska intellektuella: Litteraturredaktören Jes Stein Pedersen på Danmarks ledande kulturtidning, Politiken, riktar ett sensationell hårt angrepp mot svenska intellektuella: “Sveriges nedgång är en tragedi skapad av de intellektuellas tystnad.
Opinionsbildarna inom kulturlivet var tysta av rädsla för att inte ha rätt åsikter om invandring och integration. Det svenska samhället betalar dyrt för det nu”, hävdar Jes Stein Pedersen i ett kontroversiellt inlägg. Han kallar det “otroligt” att Sverige har förändrats så markant till det sämre på så kort tid: “Jag syftar naturligtvis på maffiabrottsligheten och det råa våldet som nu även har nått Danmark.”

Danmark gillar svenska deckare: Danskarna är förtjusta i svenska kriminalromaner. Därför fick Camilla Läckberg stor uppmärksamhet i flera danska medier på sin 50-årsdag. Dagstidningen Politiken nämnde att hon har “god näsa för affärer och testar framgångsrikt nya format”. Tidningen skrev: “När Camilla Läckberg skriver en ny berättelse är det inte säkert att den kommer att ges ut som en vanlig bok. Sveriges mest populära författare är ett exempel på hur bokbranschen genomgår en förändring. Hur en berättelse blir till och utvecklas i workshops med andra för att sedan översättas till film, TV, ljud eller kanske en tryckt bok. Och som en författare med lika god näsa för affärer som för deckare har hon gått i bräschen för de nya formaten för berättelserna och för att tänka kommersiellt.

Bavarian Nordic säljer mpox-vaccin till Sverige: Det har väckt uppståndelse i danska medier att Sverige, till skillnad från Danmark, är drabbat av mpox – även kallat apkoppor. Bavarian Nordic är det enda företaget med ett godkänt mpox-vaccin och i år har bolaget haft en omsättning på 3 miljarder danska kronor på vaccinet, bland annat till Sverige. För några dagar sedan köpte ett ännu inte namngivet land 440 000 mpox-vaccin.

Dansk-svensk kraftsamling mot våldet: I slutet av augusti kom Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) och Sveriges justitieminister Gunnar Strömmer överens om ett uttalande med anledning av fall där svenska tonåringar varit legosoldater för gäng i Danmark.

– Gängens beredskap till våld känner inga gränser. Därför måste vårt svar vara kraftfullt och samordnat, sa den danske justitieministern när alla danska nyhetsmedier rapporterade från ministermötet i Köpenhamn. Danmark och Sverige kommer att stärka samarbetet med länder utanför EU där brottslingar gömmer sig. Detta kommer att säkerställa att fler människor utlämnas till Danmark och Sverige.

Det gemensamma uttalandet innehåller också en “intensifierad insats” mot gängens rekrytering av unga via sociala plattformar. Gunnar Strömmer sa också i Köpenhamn att Sverige kommer att ta hårdare tag mot grovt våld – med Danmarks lagstiftningspaket mot gäng som förebild. Hummelgaard har också ökat kontrollen över gränsen mot Sverige. Fler poliser har satts in på Öresundstågen och polisen har fått fler verktyg för att känna igen nummerplåtar för bilar.

Svenska terrorplaner följs i danska medier: Danmark har haft koranbränningar – precis som Sverige. Det gav därför extra dansk mediauppmärksamhet att två personer har åtalats i Tyskland för planer på ett väpnat attentat i Stockholms riksdag som hämnd för koranbränningar. Två afghanska män anklagas för att ha velat attackera svenska poliser och civila vid riksdagen. Åklagarna hävdar att de fått instruktioner från gruppen Islamiska staten Khorasan. Det är en regional gren av Islamiska staten som främst är aktiv i Afghanistan, där de anser att talibanerna är alldeles för moderata.

Keld Broksø

Hyllningar av svenska deckarförfattare, men också kritik mot svenska intellektuella är några av de saker som danska medier har rapporterat om den senaste månaden.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad