tisdag 5 december 2023

inloggad som

Fler härliga 34:or

På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio av de heta företag som vi utsett och som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.

Som vanligt har listas innovationsbolagen utan någon inbördes rangordning. I de fall det finns flera medgrundare som är under 35 år gamla listar vi allihop under samma punkt. Därför listar vi betydligt fler än 34 personer sammanlagt.

Garn Invest
Bakom Lundabaserade Garn Invest finns grundarna Eric Thysell (30) och Oskar Britting (31), båda med bakgrund på e-handelsjätten Cdon. Bolaget investerar i e-handelsrelaterade bolag som fastighets-, logistik- och teknikbolag samt återförsäljare. I styrelsen finns Göran Hedbys, före detta divisionschef på Alfa Laval, David Olhed från e-handelsbolaget BHG Group samt David Silvesjö från fastighetsbolaget Catena.

Bookboost
Bookboost grundades 2017 av Daan de Bruijn (34) och Willem Rabsztyn (31). Det Malmöbaserade bolaget har utvecklat en digital plattform för att hantera bokningar i hotellbranschen som hittills använts av 4 miljoner hotellgäster i ett 30-tal länder.

Infra Motion Labs
Abdulla Salman (25) är Infra Motions Labs vd och grundade bolaget tillsammans med Nour Latif (25). Bolaget utvecklar ett AI-baserat säkerhetssystem för identifiera stölder eller våldsamt beteende i butiksmiljö.

Alginnova
Nystartade Alginnova grundades i Lund av Fredrik Ljungdahl (23) med sikte på att bli Europas största producent av algbaserade livsmedel. Bolaget har också ett systerbolag i Indonesien där algerna odlas.

Second Opinion
E-hälsobolaget Second Opinion, grundat av Abdirahiim Abdi (24), har utvecklat en digital lösning för att fler ska kunna få en andra läkarbedömning av diagnos och behandlingsalternativ. Beta-versionen av plattformen testas nu av läkare och patienter.

Inceptron
Ideon-bolaget Inceptron grundades av Lucas Ferriera (30) och Steffen Malkovsky. De har utvecklat en lösning för automatisk konfiguration av AI-nätverk för att göra driften mer energi- och kostnadseffektiv. Företaget backas av bland andra LU Holding och Energimyndigheten.

Health Capacity
Poow-appen ska hjälpa föräldrar till matvägrande barn att motivera dem att äta bättre genom en spelupplevelse. Bakom appen står Helsingborgsbaserade Health Capacity som grundades av bland andra Elin Klitte (27) och vd Philip Fransson (29). Den senaste versionen av appen lanserades i somras på tio nya språk.

Grenaa Games
Malmöstudion Grenaa Games och grundaren Max Nielsen (33) släppte i somras en tidig version av sagospelet Fabledom. Enligt sajten Gamesensor såldes 20.000 kopior bara under första veckan.

Trackpaw
Förra året gick LU Holding in i Ideon-bolaget Trackpaw Scientific som grundades av Liza Tchapanova (26). Bolaget utvecklar en AI-baserad IoT-lösning som ska öka välfärden för laboratoriedjur. Tidigare i år värvades en tung trio till styrelsen: Lotte Martoft (ledamot i Sveriges nationella kommitté för skydd av försöksdjur och med bakgrund från AstraZeneca), Arne Nordström (som haft ledande roller inom bland annat Novartis och Pharmacia) och Stefan Sandor (vd för Serstech och med erfarenhet från företag som Axis, Wayfinder och Vodafone). Nyligen tog man in motsvarande mer än fyra miljoner kronor från bland andra Almi invest och I Love Lund.

Medbeat
Det Malmöbaserade medicinteknikbolaget Medbeat, som grundades 2018 av Erik Rask (32), har utvecklat en bärbar EKG-mätare stor som en handflata, som fästs med självhäftande elektrodplattor. Förra året tog man in 1,8 miljoner euro i en runda med den danska medicinteknikprofilen Tais Clausens investmentbolag Newton som största investerare. I våras presenterade bolaget ett samarbete med Min Doktors vårdcentral i Nyköping, som därmed blev MedBeats första vårdcentralskund.

På tisdag den 14 november firar vi 34:orna 2023. Här följer tio heta företag som grundats och drivs av entreprenörer som är max 34 år.


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.