torsdag 28 mars 2024

inloggad som

34orna del II: Från blodtryck till rymdteknik

Nu presenterar vi andra delen från årets upplaga av 34orna, listan på Skånes vassaste unga entreprenörer. Som vanligt börjar vi med några nya namn, följt av ett gäng som även fanns på listan i förra årets upplaga av 34orna. 

Filip Peters, 29, vd för Acorai. Det är inte bara Rapidus som tror på den medicintekniska produkten som mäter blodtrycket i hjärtats kamrar utan att behöva operaras in. Den tyska läkemedelsjätten Bayer håller med oss, så mycket att den tecknat ett samarbetsavtal och investerat pengar i Acorais allra första finansieringsrunda.


HeroSight och tidigare vd:n Daniel Kindstrand, 31, har fått sällskap. Malmöbolaget, som utvecklar AR-verktyg för att låta akutsjukvårdare träna, startade först dotterbolaget Hero 3D, med inrikting på mjukvara för industri och säkerhet. Sedan lämnades vd-skapet för båda bolagen över till Lotta Fahlander, 30. Däremot har finansieringsrundor fått vänta – sedan årsskiftet är HeroSight kundfinansierat.

Amanda Larsson, 24, och Calle Rosengren, 24, behöver vi knappt presentera längre. Helsingborgsduon har blivit Färsking med hela svenska folket. Även om produktionen av en havrebaserad smoothie fick dras tillbaka för att covid-19 skrämde inköpare så fortsatte den populära granolan att växa i omsättning och vägde upp det – med råge. Nu väntar en nordisk expansion.

E-handelstrenden har varit gynnsam för JTI Ventures i Helsingborg med vd Jimmy Tieu, 31. För några år sedan återfanns företaget i ett garage, nu är deras lokaler i ett nybygge på 6.000 kvadratmeter. Omsättningen nästan fördubblades i fjol och ska fortsätta växa bland annat genom att bredda verksamheten till att ta konsultuppdrag inom e-handel så dagens 50 anställda ska snart vara 65.

Robert Schmitt, 24, är vd för Vultus i Lund, vars teknik för att effektivisera jordbruket med hjälp av satellitbilder utlovad en vinst för den genomsnittlige jordbrukaren på 200.000 kronor. Vultus började med drönarteknik med gick snabbt över till satelliter i stället. Tekniken finns i dag även i Tyskland och härnäst står övriga Europa och Brasilien på tur. Rockstart, Norrsken Foundation och Almi Invest hör till finansiärerna.

Nu presenterar vi andra delen från årets upplaga av 34orna, listan på Skånes vassaste unga entreprenörer. Som vanligt börjar vi […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]