onsdag 1 maj 2024

inloggad som

Mbegu Solar i samarbete med Barnfonden

|  
|  

Lundabaserade Mbegu Solar inleder ett samarbete med Barnfonden för att nå ut med soldrivna laddningsstationer på landsbygden i Kenya. I maj startar produktionen av laddningsstationerna som säljs till skolor och mikroentreprenörer som i sin tur ska tjäna pengar på att sälja elektricitet.

– Vi lanserar en mer robust laddningsstation än den vi testade förra året. I dagsläget har vi trettio kunder som väntar på leverans. Just nu söker vi inte efter nya kunder utan vi kommer att utvärdera de här trettio innan vi skalar upp produktionen, säger Mbegu Solars vd och grundare Wenjing Yang, som var en Rapidus 34:or 2020.

Mbegu Solars affärsmodell bygger på att sälja soldrivna laddningsstationer till småföretagare, till exempel butiksinnehavare, som tar ut en avgift för att låta sina kunder ladda telefoner. Genom Barnfonden kommer laddningsstationen att säljas till skolor. Genom organisationen Dandelion Africa, som Mbegu Solar nyligen inlett ett samarbete med, nås framför allt kvinnliga mikroentreprenörer och affärsidkare.

Laddningsstationerna har ett kontantfritt betalningssystem som sker genom M-Pesa, Kenyas motsvarighet till Swish. Mjukvaran har utvecklats i Lund medan hårdvaran, det vill säga själva laddningsstationen, tillverkas på plats i Kenya.

– Mjukvaran används av våra partnerorganisationer för att mäta vilket genomslag investeringen har gjort, samtidigt som det är ett smidigt sätt för våra kunder att hålla koll på intäkter och utgifter, säger Wenjing Yang.

Mbegu Solar har i dag tre anställda i Sverige och tre i Kenya, och söker bland annat mjukvarutvecklare till Lund. Bolaget söker också kapital, totalt tre miljoner kronor under tre år.

Sara Nkwe Assarsson

Lundabaserade Mbegu Solar inleder ett samarbete med Barnfonden för att nå ut med soldrivna laddningsstationer på landsbygden i Kenya. I […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad