tisdag 5 december 2023

inloggad som

Alla skånska event inställda i ett halvår…

|  
|  

I princip alla evenemang i Skåne är inställda under hela sommaren och även hösten är i fara. Coronakrisen kommer att påverka eventbranschen och dess villkor under lång tid, säger Pehr Palm, vd för Event in Skåne, till Rapidus.

– Allt från mars till och med juli är inställt, i princip augusti också. Tennisen i Båstad, Falsterbo Horse Show och Åhus Beach är inställda. Ett halvår och hela högsäsongen i Skåne är borta. Organisatörerna som förberett sig ett helt år står utan intäkter, säger Pehr Palm.

Nu pågår diskussioner hos de allra största evenemangen i Sverige, som Lidingöloppet, Göteborgsvarvet och Stockholm Maraton, om hur inbetalade avgifter ska hanteras. Hur dessa landar påverkar de mindre arrangörerna också.

– Det finns rekommendationer från Visita och Allmänna Reklamationsnämnden, förmodligen landar det i att den som vill ha tillbaka sina pengar ska få det. Hur arrangörerna överlever beror på affärsmodeller och hur stor kassa de har. De som har små marginaler får det mycket svårt, säger Pehr Palm.

Många arrangörer flyttar över sina event till digital form, som Köpenhamns filmfestival och Ystad Jazzfestival. Men de flesta skjuter upp till framtiden och nu är det 2021 som gäller för att man inte vågar sätta ett nytt osäkert datum, enligt Pehr Palm.

– Det blir väldigt trångt, ett kosläpp av evenemang som ska genomföras. Efter detta kommer det krävas säkerheter och hållbarhet. Avtalen blir mer komplicerade för att ingen vill bära risken och eventen blir helt enkelt dyrare, vilket försvårar för branschen på sikt. Men kanske det ändå kan gynna Sverige och Skåne, som ligger långt fram med digitalisering och hållbarhet.

Niclas Lindstrand

I princip alla evenemang i Skåne är inställda under hela sommaren och även hösten är i fara. Coronakrisen kommer att […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Rekordsiffror för skånska hotell

    Det skånska hotellåret 2023 ser ut att överträffa förväntningarna efter en stark höst. Trots lågkonjunktur tror regionens hotellchefer att den positiva trenden fortsätter in i 2024, med Malmö som draglok.

  • Han tar ratten i golvkoncernen

    Golvkoncernen Inarea Group, skapat av investerarnärverket Small Cap Partners, gör en ledningsrokad. Ny vd som ska rigga bolaget för försäljning är Rikard Fransson.

  • Malmö in i nytt globalt nätverk

    På onsdagen fattar Malmös kommunstyrelse beslut om att gå med i det Tokyo-skapade hållbarhetsnätverket G-Nets. Minc ska få 1,2 Mkr för att driva medlemskapet.