måndag 5 juni 2023

inloggad som

Bildspel från Rapidusbaren: Maktkampen i Lund och BioGaia-vd:ns nya giv

– Jag hoppas bli invald i styrelsen nu på måndag, sa Axel Sjöblad när Jan Wifstrand frågade honom om hans nya engagemang i Vibrosense Dynamics.

Axel sjöblad lämnade nyligen vd-jobbet på noterade BioGaia och söker nu nya engagemang. Förutom att ta plats i styrelsen för Lugi Handboll har landslagsveteranen i handboll nu alltså Vibrosense i siktet. Och om han själv får bestämma så kommer engagemanget sträcka sig längre än enbart en styrelsepost.

Karin Ebbinghaus har också lämnat tidigare framgångar för nya utmaningar. Efter flerårigt jobb som advokat har hon nu blivit investeringschef på Almi Invests nya fond för miljöteknik. Förhoppningen var att hon skulle kunna presentera fondens första skånska investering, men det får vänta ett tag till.

– Det är ganska dåligt med skånska greentech-bolag som kommit tillräckligt långt för att vi ska investera. Och jag har inte blivit så väldigt uppvaktad heller, men innan jul hoppas jag att vi har en investering på plats, sa hon på scenen.

Baren avslutades med besök från Lunds två moderattoppar, den nya och den avgående. Veteranen Christer Wallin har dragit sig tillbaka till en mindre utsatt roll som hobbypolitiker och siktar på att ge sig in i det skånska näringslivet på ett eller annat sätt. Han har så lämnat över stafettpinnen till Fredrik Ljunghill.

Men trots att bägge besökte baren med löfte om att svara på alla frågor så kom det inga klara besked om vad som kommer hända med Lunds styre.

– Jag tror att det kommer dröja ett par veckor till, kanske en. Men jag kan inte säga hur det blir eftersom jag inte vet, sa Fredrik Ljunghill.

Men Jan Wifstrand nöjde sig inte med det och tog saken i egna.

– För några år sedan hade vi Antje Jackelén som gäst och då sa jag att hon skulle bli Sveriges nästa ärkebiskop. Några månader senare blev det så. Senare, under Reinfeldts andra mandatperiod, hade vi Anna Kinberg-Batra och då sa jag att hon skulle bli Moderaternas nya partiledare. Ännu en gång blev Rapidus först med nyheten. Nu säger jag att Fredrik Ljunghill är Lunds kommunstyrelses nästa ordförande, sa han och avslutade mötet.

Text: Emiliano Strauss
Bilder: Kristoffer Lindblad

 – Jag hoppas bli invald i styrelsen nu på måndag, sa Axel Sjöblad när Jan Wifstrand frågade honom om […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl