fredag 9 juni 2023

inloggad som

Inga BMS-miljarder för Galecto Biotech

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb tackar nej till att köpa Köpenhamnsbaserade Galecto Biotech och dess toppkandidat TD139 mot den dödliga sjukdomen lungfibros, trots goda resultat från kliniska studier. Galecto Biotechs ägare går därmed miste om flera miljarder kronor.

BMS valde alltså att inte utnyttja sin option att få köpa hela Galecto inklusive forskningsportföljen med bland annat läkemedelskandidat TD139, rapporterar danska MedWatch. I avtalet som ingicks 2014 – som bland annat innebar att BMS var med och finansierade utvecklingen – fanns en option som gällde en begränsad tid från det att resultaten från senaste kliniska studierna med TD139 blev klara. För några veckor sedan meddelade Galecto Biotech att resultaten från klinisk fas 1b/2a-studie på 24 patienter var över förväntan goda.

Till MedWatch säger Stephen Christgau från storägaren Novo Seeds att han är förvånad över beslutet men att ägarkretsen kommer att investera i bolaget så att det kan köra utvecklingen vidare med full kraft. Framtidsplanerna kommer att diskuteras under ett styrelsemöte i veckan. Galecto bedöms vara mer värt nu eftersom forskarna har kompletterat det tidigare enda projektet TD139 med flera prekliniskt lovande substanser inom områdena fibros, ögonsjukdomar och cancer. Ägarna har hittills investerat runt tio miljoner euro i bolaget.

Hösten 2014 slöt bolagen avtalet med ett potentiellt värde av 444 miljoner dollar. Där ingick initiala betalningar, kliniska och regulatoriska milstolpebetalningar, samt rätten till framtida försäljning av svensk-danska Galectos läkemedelskandidat TD139 i hela världen.

Galecto Biotech grundades 2011 och dess största ägare är Novo Seeds, Merck Ventures, Sunstone Capital and Seed Capital. Även Almi Invest ingår i ägarlistan, men med en andel under 10 procent. /Elisabet Ottosson

Läkemedelsjätten Bristol-Myers Squibb tackar nej till att köpa Köpenhamnsbaserade Galecto Biotech och dess toppkandidat TD139 mot den dödliga sjukdomen lungfibros, […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


Vårt stora arkiv är ett unikt dokument över Öresundsregionens näringsliv

Samarbetspartners

Castellum
Zacco
pwc
Hypergene
Sparbanken Skåne
Lindahl