torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Öresundskomiteens Interreg-sekretariat får fortsätta

Hanteringen av Interreg-medel från EU:s fond för Öresund-Kattegatt-Skagerack har länge varit ett flaggskepp för Öresundskomiteen. Och verksamheten kommer få vara kvar i Köpenhamn även efter komiteen avvecklats vid årsskiftet, uppger sekretariatschef Magnus Schönning.

– Jag har varit i kontakt med Region Hovedstaden och det ser nu ut som om vi kan bli kvar på Nørregadan 7 i Öresundskomiteens lokaler – även om några av våra stödfunktioner i Öresundskomiteen övertas av Greater Copenhagen & Skåne Commitee, säger Magnus Schönning till Rapidus.

Bara några få från Öresundskomiteens övriga administrativa personal får fortsätta i Greater Copenhagen & Skåne Committe. Flera frågetecken återstår att bena ut och enligt Magnus Schönning ”ligger djävulen i detaljerna”, men överlag räknar han med att Interregsekretariatet ska kunna fortsätta som tidigare.

Just nu pågår uppstarten av det största projektet hittills finansierat av Interreg-fonden för Öresund-Kattegatt-Skagerack. Projektet leds av Region Hovedstaden och Region Skåne och har en totalbudget på 19 miljoner euro över tre år. Målet är att dra mer nytta av ESS och Max IV, bland annat genom utbildningsprogram för att få uppåt 200 unga nordiska forskare att upptäcka och utnyttja de gigantiska forskningsanläggningarna i Lund.

Ett mindre delprojekt, som finansierats med 170.000 euro i EU-medel, handlar om att hitta lösningar på de gränshinder som drabbar den specialiserade arbetskraft som flyttar hit för att arbeta på ESS och Max IV.

Utöver sekretariatet hos nuvarande Öresundskomiteen administreras Interreg-programmet för Öresund-Kattegatt-Skagerack från Göteborg. I Malmö representeras programmet av medarbetare från Tillväxtverket.

Klik her for at se dansk version af artikeln

Keld Broksø

Hanteringen av Interreg-medel från EU:s fond för Öresund-Kattegatt-Skagerack har länge varit ett flaggskepp för Öresundskomiteen. Och verksamheten kommer få vara […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.