fredag 26 april 2024

inloggad som

Ideonkoncept blir internationell modell

Det öppna innovationskoncept som Ideon Open driver ska exporteras till både Balkan och Afrika. Samtidigt öppnar Ideon Open verksamhet med egen anställd personal i Danmark – och genomför konsultuppdrag på två ställen i Tyskland.

Internationaliseringens vindar blåser på Ideonområdet i Lund. Rickard Mosell har tagit över som vd då Hans Möller slutat för att flytta till Storbritannien och bli innovationsdirektör vid North East Local Enterprise Partnership i Newcastle. Hans nya chef där, innovationsveteranen Roy Sandbach, besöker för övrigt Ideon i mitten av februari för att genomföra en insats inom öppen innovation för ett av Skånes industriföretag.

Ideon Open-konceptet med öppen innovation och att koppla ihop större företag med mindre och snabbfotade bolag väcker intresse utomlands, och Ideon Open har därför tagits in som rådgivare när ett antal teknikparker nu byggs upp på Balkanhalvön och i Afrika. Det sker med hjälp av den svenskstartade brittiska konsultfirman Bearing Consulting.

Enligt Ideon Opens chef Mats Dunmar kommer teknikparkerna framöver att arbeta med öppen innovation på samma sätt som i Lund. En teknikpark i anslutning till Ruđer Bošković Institute i Zagreb, Bosnien, är först ut och sedan står Afrika på tur – men än så länge är det inte helt klart vilka länder som konceptet ska lanseras i.

mats_dunmar– Ideon Science Park vill bli en global innovationshub och därför arbetar vi i samma linje. Det handlar om att göra Ideon attraktivare i en internationell kontext, och när bolagen på Ideon satsar internationellt ska även vi göra detsamma, säger Mats Dunmar.

Sedan i höstas har Ideon Open även etablerat sig i Köpenhamn. En person arbetar med att knyta ihop stora danska företag med svenska innovationsbolag.

– Vår största motor i regionen är Köpenhamn, så det är självklart att vi ska ha personal där. Frågan är inte varför vi har det, utan varför vi inte tidigare redan har haft det. Svaret är dock att vi inte har hunnit, förrän nyligen, säger Mats Dunmar.

Ideon Open, som har funnits i tre år, sneglar även på Tyskland. I Düsseldorf och Leipzig genomför man just nu ett antal öppna innovationsuppdrag i samarbete med den dansk-svenska konsultfirman Implement.

– Tanken är inte att vi ska öppna några kontor utomlands, men genom att finnas och agera internationellt så blir vi exponerade för fler utländska företag vilket vi på sikt tror gynnar våra företag här i regionen, säger Mats Dunmar.

Anders Frick

Det öppna innovationskoncept som Ideon Open driver ska exporteras till både Balkan och Afrika. Samtidigt öppnar Ideon Open verksamhet med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.