tisdag 14 maj 2024

inloggad som

FlatFrog satsar på geststyrning — når marknaden 2015

Teknikbolaget FlatFrog i Lund hakar på den allt hetare trenden med geststyrning. I veckan visar ledningen upp en prototyp som låter användaren styra 23-tumsskärmar med handrörelser i luften.

FlatFrog har hittills varit helt fokuserad på tryckkänsliga skärmar som kan hantera många beröringspunkter samtidigt. Det är fortfarande basen, men framöver ska skärmarna även kunna utrustas med en liten kamera och algoritmer för att tolka handrörelser framför skärmen.

Sedan tidigare jobbar bland andra Malmöbolaget Crunchfish och Lundabaserade Acconeer med teknik för geststyrning, då främst av mobiltelefoner. Men FlatFrog har valt att använda sin egen teknik.

— Det ska fungera i kombination med vår touchlösning för att ge extra funktioner i användargränssnittet. Geststyrning har blivit mycket hajpat och det är något våra kunder pratar mycket om, säger bolagets affärsutvecklingschef Magnus Hollström.

Då Rapidus når honom befinner han sig på teknikmässan Computex i Taiwan för att visa upp den första prototypen, en 23-tumsskärm för datorer. Men på sikt tror Magnus Hollström att tekniken kan göra störst nytta i större skärmar för exempelvis videokonferenser.

— Vi tror mycket på fjärrkontrollsliknande funktioner där det är praktiskt att kunna styra skärmen på några meters avstånd, säger Magnus Hollström.

Under 2015 räknar han med att geststyrda FlatFrog-skärmar ska finnas ute på marknaden. Parallellt fortsätter bolaget försäljningen av sina ordinarie tryckkänsliga skärmar. I början av våren skrev bolaget avtal med en större elektroniktillverkare om att använda FlatFrogs teknik i 23-tums så kallade all in one-datorer, där hårddisken och processorn är inbyggd i samma modul som skärmen.

— Vi räknar med att volymproduktionen ska dra igång i september och att datorerna ska finnas i butikshyllorna under fjärde kvartalet, säger Magnus Hollström.

FlatFrog har ett 70-tal anställda. Ägarna, som inkluderar tungviktarna Intel Capital, Invus och Sunstone Capital, har hittills pumpat in närmare en halv miljard kronor i riskkapital i bolaget. Styrelseordförande är Christer Fåhraeus.

Erik Olausson

Teknikbolaget FlatFrog i Lund hakar på den allt hetare trenden med geststyrning. I veckan visar ledningen upp en prototyp som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.