måndag 6 maj 2024

inloggad som

Ingen rusning till nya investeraravdraget

På Rapidus senaste frukostmöte lyfte Anna Kinberg Batra, moderat ordförande i finansutskottet, fram investeraravdraget som en av de åtgärder som regeringen gjort för att främja företagsklimatet. Men någon rusning har det ännu inte blivit, Rapidus kan i dag presentera siffror som visar att den investerade summan varit långt lägre än regeringens beräknade belopp under reformens första månad.

Investeraravdraget är tänkt att ge extra skjuts till utvecklingsbolag genom att göra det billigare för affärsänglar att gå in i ett tidigt skede. Skatteverket har fått in kontrolluppgifter om 400 personer som vill utnyttja skattereduktionen för investeringar gjorda under december 2013, den första månaden som reformen började gälla. Totalt rör det sig om investeringar på sammanlagt 60 miljoner kronor i 80 företag, vilket i slutänden skulle innebära att privatpersonerna tillsammans får en skattereduktion på 9 miljoner kronor.

Om den nivån håller i sig motsvarar det en minskad skatteintäkt på 108 miljoner kronor per år, vilket kan jämföras med de 800 miljoner kronor per år som regeringen beräknade att förslaget skulle kosta när det presenterades.

Siffrorna är preliminära och det finns inga garantier för att Skatteverket godkänner alla avdrag. Samtidigt är det möjligt att ytterligare ansökningar kommer in i efterhand när fler personer blir medvetna om avdraget. I ett mejl till Rapidus skriver Anna Kinberg Batra att det ännu är för tidigt att kommentera den totala effekten av reformen, men att hon är nöjd med att avdraget underlättar fler investeringar.

Anna Kinberg Batra”Att investeraravdraget redan har använts av 400 investerare och 80 företag under december 2013 visar att det gör nytta för företagandet i Sverige. Jag ser fram emot att fler investeringar görs och att fler använder investeraravdraget under 2014”, skriver Anna Kinberg Batra.

Jeanette Andersson på affärsängelnätverket Connect Skåne har tidigare ställt sig frågande till upplägget, som bland annat innebär att bara privatpersoner kan utnyttja avdraget. Hon hade istället velat se en lösning som också gynnade dem som gör sina investeringar via bolag, där kapitalet ofta är uppbundet.

— Jag har bara hört någon enstaka i vårt nätverk som har utnyttjat avdraget. Stämmer siffrorna är det ändå bättre än jag hade förväntat mig, säger Jeanette Andersson till Rapidus.

Beslutet klubbades av riksdagen i oktober och reglerna började gälla den 1 december ifjol. Bilden av att det finns ytterligare potential i avdraget bekräftas av skånska teknikbolaget Simris Algs vd Fredrika Gullfot, som nyligen tog in tolv miljoner kronor genom en emission.

fredrika_gullfot— Vi inledde en kapitalanskaffning i december där ambitionen var att investerarna skulle kunna utnyttja avdraget redan 2013. Tyvärr tog det administrativa arbetet för lång tid för att vi skulle kunna göra en delregistrering av emission redan det året, säger Fredrika Gullfot till Rapidus.

Simris Algs kapitalresning gjordes med Västra Hamnen Fondkommission som rådgivare. Enligt projektledaren Per Lönn kommer ungefär hälften av kapitalet från privatpersoner där i princip samtliga har uppgett intresse att utnyttja skatteavdraget.

— De flesta vet faktiskt inte om att det finns så vi har en pedagogisk uppgift där. Avdraget underlättar vårt arbete men vi får nog vänta några år innan vi ser den fulla effekten, säger Per Lönn.

Joel Lyth

På Rapidus senaste frukostmöte lyfte Anna Kinberg Batra, moderat ordförande i finansutskottet, fram investeraravdraget som en av de åtgärder som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Ørsted Sverige trotsar motvind

    Efter fjolårets katastrofresultat skrotar danska Ørsted flera av sina havsvindsprojekt världen över. Men planerna på en massiv utbyggnad i Sverige kvarstår. 

  • Radinn-vd:n tar över elektronikföretag

    Det Malmöbaserade elektronikföretaget J2 Sourcing köper Vellingebolaget 5A som startpunkt för ett nytt affärsområde. Den tidigare Radinn-vd:n Mathias Bergman tar vd-stolen i det köpta bolaget.

  • Rapidus-34:a på nytt jobb

    Rapidus utsåg Ludvig Sjöberg till topp fem bland 34:orna 2022 för sitt arbete med transplatationsbolaget UGKL Science. Nu byter han jobb och blir vd för Moroxite T, ett bolag från Bonesupport-gänget.