torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Läge för vd-karusell i skånska storbolag

Kort sagt: Man ska lämna på topp, brukar det ju heta. Om vd:arna i de fem största skånska börsföretagen följer detta råd kan vi få se en rejäl chefsrotation under vintern. Snabbast att lämna skutan kanske Peter Nilsson ska vara efter att ha nått stora framgångar med sitt Trelleborg?

Av Anders Haskel, gästskribent

2013 har varit ett mycket framgångsrikt år för de fem största skånska börsföretagen. Inte nog med att vinsterna når nya rekordnivåer och att lönsamheten är god. Aktiekurserna har stigit med mer än 30 procent i genomsnitt.

Störst på den skånska börshimlen är sedan länge Alfa Laval med ett börsvärde på cirka 65 miljarder kronor. Trelleborg är tvåa med ungefär halva värdet. Trion Axis, Aarhus Karlshamn och Hexpol slåss om tredjeplatsen, alla med börsvärden runt 15,5 miljarder kronor.

Särskilt bra har 2013 varit för Trelleborg. Inte nog med att aktien stigit 50 procent och nyligen handlats på nya toppnivåer. Igår slog Trelleborg dessutom till med ett nytt lönsamhetsrekord. Siffrorna i rapporten för tredje kvartalet var bättre än de flesta analytiker hade räknat med och rörelsemarginalen nådde nya rekordnivån 13 procent.

Det goda resultatet är delvis en följd av att några stora projektleveranser skett under kvartalet. En annan anledning till Trelleborgs starka lönsamhet är att verksamheten inom antivibrationslösningar för bilindustrin numera finns i ett hälftenägt bolag.

Detta förringar ändå inte bilden av ett Trelleborg som nått stadiga förbättringar av lönsamheten de senaste åren, bland annat genom att fasa ut produkter med svag lönsamhet och lägga större fokus på verksamhet med höga vinstmarginaler.

Kanske det goda resultatet gör att lockropen från headhunters allt oftare hörs i trotjänaren Peter Nilssons mobiltelefon? Han har jobbat i Trelleborg sedan 1995 och suttit på vd-stolen sedan oktober 2005. Även om 47-åringen Peter Nilsson inte behöver ha bråttom kan det ändå vara dags att se sig om efter något nytt, om han på allvar vill testa sina vingar på annat håll än i Trelleborg.

Kanske det nya jobbet finns på Alfa Laval i Lund som för övrigt ligger på ungefär halva avståndet från Nilssons bostad i Helsingborg jämfört med hans nuvarande arbetsplats.

Spekulationer om att Peter Nilsson kan vara aktuell att ta vid när Lars Renström tackar för sig har förekommit förr, men det är kanske inte förrän nu som timingen är den rätta. 62-årige Lars Renström har varit vd för Alfa Laval i nio år. Vid sidan om vd-jobbet har han ett tungt uppdrag som ordförande i Assa Abloy och kan säkert vara aktuell för fler styrelser.

Rekryteringsprocessen kan möjligen underlättas av att Alfa Lavals ordförande Anders Narvinger känner Peter Nilsson väl. Det var med Narvinger som ordförande i Trelleborg som Peter Nilsson utsågs till vd. Anders Narvinger och Peter Nilsson har därefter haft nära kontakt fram till stämman i våras då Narvinger avgick.

Om styrelsen i Alfa Laval behöver ytterligare en kandidat till vd-jobbet räcker det att se sig om i styrelserummet. En av ledamöterna är Arne Frank. Han är idag vd för Aarhus Karlshamn (AAK), en annan av de skånska börssuccéerna med en kursdubbling sedan början av förra året. Om Arne Frank som är 55 år ska hinna med ytterligare en operativ utmaning börjar det snart bli dags.

Det som talar emot att Arne Frank är beredd att flytta på sig är att det finns en del kvar att göra för att nå tillväxt- och lönsamhetsmålen i AAK. Dessutom började han i bolaget för bara drygt tre år sedan. Framgångsrika chefer i bolag som kontrolleras av Melker Schörling brukar stanna längre än så.

Hexpol är ett annat Malmöbaserat Schörling-bolag som nått stora framgångar. Vd Georg Brunstam kom till bolaget i december 2007. Det är inte omöjligt att 56-åringen Brunstam snart känner sig nöjd med vad han uträttat. Han kan vara en kandidat till att efterträda Peter Nilsson. Skulle Georg Brunstam hamna i Trelleborg, återgår han dessutom till en arbetsgivare han känner väl efter att ha varit där tidigare.

Bland skånska börstrotjänare måste också Ray Mauritsson i Axis nämnas. Han har varit vd sedan våren 2003 och därmed längst av dem jag lyfter fram i den här analysen. Ändå är det troligt att Ray Mauritsson stannar ett tag till. Han är närmast fastväxt i Axis efter att ha varit anställd där sedan 1995.

Kort sagt: Man ska lämna på topp, brukar det ju heta. Om vd:arna i de fem största skånska börsföretagen följer […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Damfotboll en svår affär

    Att damfotbollen har det tuffare ekonomiskt än herrarna är ingen hemlighet. Spelarförsäljningar och Europaspel ger inte i närheten av samma genomslag som på herrsidan.

  • Sportscom avbryter satsningen

    Helsingborgsbolaget Sportscom skulle utmana Radiosporten med livesända radioreferat från stora ligor. Men precis före fotbollspremiären drar man ur sladden.

  • Mer kapital till skånska bolag

    De börsnoterade Lundaföretagen Synact Pharma och Enersize aviserar nyemissioner. Den ena aktien steg på beskedet, den andra föll.