söndag 25 februari 2024

inloggad som

Sunstone Capital blir ny ägare i Cantargia

Leukemiforskningsbolaget Cantargia i Lund får sju miljoner kronor i ny finansiering. Sunstone Capital kommer in som ägare och bidrar med fyra miljoner, medan LU Bio skjuter till tre miljoner kronor. Redan i vår krävs ytterligare minst 60 miljoner kronor för att fortsätta utvecklingen.

Senaste tillskottet ger Cantargia, som är ett av LU Bios fyra portföljbolag, finansiering året ut för studier av sina monoklonala antikroppar som visat lovande resultat för identifiering och eliminering av leukemistamceller. Pengarna ska gå till att fortsätta karaktärisering av företagets främsta läkemedelskandidat, och förbereda för GMP-produktion och säkerhetsstudier som förberedelser till studier i klinik.

— Om pågående och planerade studier ger bra resultat kommer Sunstone Capital att tillsammans med LU Bio organisera fortsatt finansiering så att projektet mynnar ut i kliniska studier. Det handlar då om 60 till 100 miljoner kronor från sannolikt i första hand två till tre venture capital-företag ur deras eget nätverk och kommer att räcka till några års verksamhet, säger LU Bios ordförande Lars Bruzelius till Rapidus.

I december gick Sunstone Capital in med fyra miljoner kronor i Follicum, ett annat av LU Bios portföljbolag, som tar fram ett läkemedel för behandling ny hårtillväxt vid håravfall. I höst står även Follicum inför samma utvärdering som Cantargia inför en ny finansieringsrunda.

Efter investeringen äger LU Bio 57 procent och Sunstone Capital åtta procent av Cantargia. Resten ägs av grundarna professor Thoas Fioretos och Marcus Järås, samt investmentbolagen Innovagen och Microlund.

Sunstone Capitals investering kommer från deras Early Engagement Program. Cantargias verksamhet leds av Anki Malmborg-Hager.

Elisabet Ottosson

Leukemiforskningsbolaget Cantargia i Lund får sju miljoner kronor i ny finansiering. Sunstone Capital kommer in som ägare och bidrar med […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.