måndag 13 maj 2024

inloggad som

Rapport sågar tillväxten i Medicon Valley — men listar framtidshoppen

Tillväxten i Medicon Valley är för låg och klusterverksamheten behöver stärkas för att inte halka efter i den globala konkurrensen. Det menar en färsk konsultrapport beställd av Medicon Valley Alliance.

Rapporten är skriven av Boston Consulting Group, BCG, och slår fast att Öresundsregionens förhållandevis starka position främst baseras på gamla patent och på några få storföretag som Novo Nordisk, Lundbeck och Novozymes. ”Tillväxten från medelstora och framförallt små bolag i regionen har varit marginell och långt under den för andra life science-kluster”, skriver rapportförfattarna.

— Den viktigaste utmaningen är att kunna behålla de stora bolagen i regionen. Små och stora bolag är beroende av varandra för kompetens och nya innovationer. Dagens expansion sker främst i utlandet. Exempelvis Pharmacia och Astra Zeneca har ju långsamt avvecklat för att till slut flytta helt, säger MVA:s vd Stig Jørgensen.

BCG har sållat fram nio fyrtorn, fokusområden där regionen redan har spetskompetens och som med nya satsningar kan nå världsklass. Av dessa ska MVA välja ut tre att satsa hårdare på.

— Ett fyrtorn är redan igång, ett Drug delivery center som kommer att kunna hålla internationellt hög klass. Det håller på att utarbetas ansökningar om stora forskningsanslag. Det har tagit två år att samla olika deltagare kring ett gemensamt mål, säger Stig Jørgensen.

Han pekar även på immunreglering, med aktörer som Ferring, Symphogen och BioInvent.

BCG listar själva fyra områden som är lämpade att gå vidare med, däribland storskalig bioteknisk produktion av kemikalier, representerat av bland andra Novozymes. Övriga fält är functional food, reproduktionstekniker och systembiologi.

Elisabet Ottosson

Tillväxten i Medicon Valley är för låg och klusterverksamheten behöver stärkas för att inte halka efter i den globala konkurrensen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.