torsdag 30 maj 2024

inloggad som

Ägarbråk i Ripasso Energy…

Två av grundarna till miljöteknikbolaget Ripasso Energy, Ericsson tidigare vd Sven-Christer Nilsson och Scaniadirektören Hans Hansson, har hamnat på kollisionskurs med huvudägaren Ahlström Capital. En akut likviditetskris ligger bakom schismen.

För drygt två år sedan gick finska riskkapitalfonden Ahlström Capital in med runt 55 miljoner kronor och blev majoritetsägare i Ripasso Energy, med näringslivsprofilerna Sven-Christer Nilsson och Hans Hansson som medgrundare. Ripasso med säte i Malmö ska förfina Kockums teknik för sterlingmotorer i ubåtar och använda den i solkraftverk.

Förra några veckor sedan stod det klart att Ripasso behövde nytt kapital varpå aktieägarna kallades till en extrastämma för att ge klartecken för en emission. I ett brev som bifogats till protokollet från stämman framkommer att Sven-Christer Nilsson och Hans Hansson har varit ytterst kritiska till hur såväl ledning som Ahlström Capital har hanterat situationen.

Genom att Ripasso hamnade i en akut likviditetssituation där bolaget riskerade konkurs inom en vecka menar Hansson och Nilsson att det i praktiken inte fanns tid att leta efter andra möjliga investerare utöver Ahlström Capital.

”Vi, det vill säga aktieägarna Hansson och Nilsson, har genom åren lärt känna Ahlström som mycket duktiga industrialister, något som inte till någon del har visats under processen gång och i det aktuella förslaget. Snarare har vi ställts inför ett ultimativt förslag, som till det yttersta utnyttjat aktieägaravtalet och finansieringsavtal till Ahlström Capitals förmån”, skriver duon. 

Trots det valde de att bifalla bemyndigandet om nyemission: ”Vi har i dag på denna extra stämma tillstyrkt det framlagda finansieringsförslaget, eftersom vi än så längre tror på vårt koncept och inte vill se bolaget på obestånd”.

När Rapidus når Hans Hansson är han betydligt mildare i sin kritik.

— Jag tror att vi pratade förbi varandra. Problemet uppkom snabbt och sedan dess har vi haft en bra diskussion. Nu har vi rätat ut de frågetecken som var, säger han.

Även Andreas Ahlström, investeringsansvarig på Ahström Capital, tonar ner konflikten.

— Jag tror att vi alla jobbar på för bolagets bästa och jag är säker på att vi kan hitta en lösning på det här internt, säger Andreas Ahlström.

Joel Lyth

Två av grundarna till miljöteknikbolaget Ripasso Energy, Ericsson tidigare vd Sven-Christer Nilsson och Scaniadirektören Hans Hansson, har hamnat på kollisionskurs […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Lyft för Joel Eklunds sportföretag

  USWE Sports som säljer sportryggsäckar gick över 100 Mkr i försäljning under det brutna räkenskapsåret. Även lönsamheten förbättras snabbt.

 • Great IT på förvärvsjakt

  Med ny vd och uppskruvade tillväxtmål söker Great IT efter bolag att sluka. IT-koncernen vill omsätta 1 miljard kronor inom fem år.

 • Industridesign vänder efter tuff vår

  Designföretaget Zenit i Malmö pustar ut efter en vår som vd Jonas Svennberg kallar för ”katastrof”. Nu väljer fem av firmans anställda att bli partner i bolaget.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.