torsdag 28 mars 2024

inloggad som

Connect Skåne bildar advisory board för tidig finansiering

Connect Skåne har startat en särskild arbetsgrupp som ska hjälpa skånska utvecklingsbolag att hitta tidigt riskkapital när de passerat såddfasen.

Connects så kallade advisory board består bland annat av Puls Invests vd Pontus Ottosson, affärsängeln Peter Jungbeck, Ebba Åsly Fåhraeus från Aqilles Invest, entreprenören Carl Silbersky och Invest in Skånes vd Stefan Johansson.

Investerarna får sällskap av Almis finansieringschef Göran Alvek, Mincs investment manager Dag Westberg samt Jeanette Andersson, projektledare på Connect Skåne. Första mötet hölls i början av maj.

— Investerarna i vårt advisory board ska tala om för oss i Connect, Minc och Almi vad vi behöver göra, säger Jeanette Andersson.

Almi, Minc och Connect Skåne håller alla investerararrangemang för såddkapital, men ett problem för många företag är att det därefter blir betydligt tuffare att hitta finansiering. Exempel på åtgärder skulle enligt Jeanette Andersson kunna vara att samla fler investerare som är mer specialiserade på senare skeden, eller att skapa verktyg som underlättar syndikering, vilket innebär att flera venture capital-företag investerar i samma bolag.

Invest in Skånes medverkan hoppas hon ska resultera i mer internationellt kapital till företagen.

— Om vi ska hitta internationellt kapital på sikt är det de absolut bästa företagen i regionen som kommer på fråga. Och då måste vi verkligen hjälpas åt att hitta dem.

Sören Billing

Connect Skåne har startat en särskild arbetsgrupp som ska hjälpa skånska utvecklingsbolag att hitta tidigt riskkapital när de passerat såddfasen. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]