fredag 26 april 2024

inloggad som

Sunnanväder backar upp mobilt patientlarm

Efter ett antal års pilotstudier siktar Lundabaserade Captera på att få sitt mobila patientlarm färdigt för marknaden under 2013. Nu går Jolifes tidigare storägare, familjen Sunnanväder, in med 2,5 miljoner kronor för en femtedel av aktierna.

Med ett larm runt handleden, stort som ett armbandsur, vill Captera ersätta dagens stationära patientlarm på patientavdelningar och vårdhem. Målet är att patienterna ska kunna röra sig så mycket som möjligt på avdelningen, något som i många fall underlättar tillfrisknandet.

Tekniken är framtaget av Nils-Gunnar Holmer, professor emeritus i medicinteknik vid Lunds universitet, och Innovator Skånes tekniske chef Stig Winberg. Bolaget bildades 2007 av Jolifes VD Erik von Schenck tillsammans med Hans Veerstraelen, David Jostrand och Robert Streijffert, alla tre med en bakgrund från säkerhetsindustrin.

Under våren ska testet provas i ett andra pilotförsök på ett tiotal patienter vid SUS i Malmö. Med 2,5 miljoner kronor från familjen Sunnanväder och 650.000 kronor i lån från tidigare ägare räknar Erik von Schenck med att Captera ska ha resurser nog för att få fram en färdig produkt någon gång under våren 2013.

Med emissionen tar Lars Sunnanväder plats i Capteras styrelse. Övriga fyra delägare arbetar också i olika hög grad i bolaget, som i övrigt saknar anställda.

Erik Olausson

Efter ett antal års pilotstudier siktar Lundabaserade Captera på att få sitt mobila patientlarm färdigt för marknaden under 2013. Nu […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon återvinner elbilsbatterier

    Veckans Lejonkulan gästas av Raula Runsten, medgrundare av Rebaba som utvecklar system för energilagring i industriell skala med hjälp av uttjänta elbilsbatterier.