tisdag 14 maj 2024

inloggad som

BioInvent i fransk licensaffär

Ideonbolaget BioInvent fick en smakstart på året med en licensaffär med franska läkemedelsutvecklaren Les Laboratoires Servier. Affären gäller en antikropp mot cancertumörer och är värd mer än elva miljoner euro för börsnoterade BioInvent, plus framtida royaltyintäkter.

I det nya samarbetet ska BioInvent skaka fram en antikropp ur sitt bibliotek som stör tumörcellens metabolism. En del av ersättningen får bolaget som forskningsfinansiering, men största delen betalas ut som milstolpebetalningar under flera års tid, uppger Sten Westerberg som ansvarar för bolagets relationer med investerare.

BioInvent har sedan tidigare två utvecklingssamarbeten med belgiska ThromboGenics och ett med Roches dotterbolag Genentech. Alla tre projekten har i dag hunnit till fas II-studier. Bolaget driver även på egen hand utvecklingen av ett cancerläkemedel där fas I-studier pågår.

— Möjligheten att ingå den typ av samarbete som vi gjort med Servier är en del av BioInvents affärsmodell. De stora resurserna i bolaget läggs dock på de kliniska projekt vi driver, säger Sten Westerberg.

Under de tre första kvartalen 2011 omsatte BioInvent 123 miljoner kronor. Förlusten minskade från -86 miljoner kronor under samma period 2010 till -7,9 miljoner, bland annat efter en milstolpebetalning på 15 miljoner dollar från Genentech.

Erik Olausson

Ideonbolaget BioInvent fick en smakstart på året med en licensaffär med franska läkemedelsutvecklaren Les Laboratoires Servier. Affären gäller en antikropp […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon leder cancerforskning med ny affärsidé

    Ett litet läkemedelsbolag kan inte vara bäst på allt från forskning till kapitalresning. Det säger Anki Malmborg Hager som i 30 år haft ett finger med i spelet i en lång rad av Lunds tongivande läkemedelsbolag. Nu leder hon uppstartsbolaget Lead Biologics med annan affärsidé.

  • Solid X blåser av fusionen

    Det blir ingen fusion mellan konsultbolagen Solid X och Time People Group. Orsaken som anges i ett pressmeddelande är ”strategiska överväganden”. Men Rapidus vet mer.

  • Skånska bolagsfinalister

    AI, hållbarhet, analys och golf. Inom dessa områden verkar framtidens skånska succébolag. I alla fall om man ska tro juryn i Venture Cups regionfinal i syd.