lördag 11 maj 2024

inloggad som

Insektsdoft lockar SLU:s investeringsbolag till Skåne

Från att i princip bara ha investerat i Uppsalatrakten har SLU Holding nu breddat sina vyer. Bolaget har redan gjort två investeringar i Skåne och VD:n Johannes Dyring flaggar för att det snart kan bli fler.

Förra året gjorde Sveriges Lantbruksuniversitets investeringsbolag SLU Holding en satsning på Nature Assisted Health Care (NAHC), som utvecklar natur- och trädgårdsterapi för långtidssjukskrivna. Nyligen gick bolaget också in i Pheronet, även det verksamt i Alnarp.

Pheronet tillverkar feromoner, biologiska signal- och doftämnen, som kan användas inom trädgårds- och jordbruksnäringen för att detektera insektsangrepp på ett tidigt stadium. Tidigare har Alnarpsforskare drivit bolaget på sin fritid, men nu har Niclas Östlund anställts för att genomföra en kommersiell satsning.

— Utan att egentligen ha marknadsfört oss har bolaget haft en omsättning på omkring en halv miljon kronor. Nu ska vi skala upp produktionen och vända oss mot jordbruksnäringen för att få upp större försäljningsvolymer, säger Niclas Östlund.

Att SLU Holdning tidigare mest varit aktivt i Uppsala förklarar Johannes Dyring med att hans föregångare på VD-posten hade farmaceutisk bakgrund, ett område vars forskning inom SLU är centrerat till Uppsala.

— Nu tittar vi mer också på forskningen vid SLU:s andra huvudorter: Umeå, Skara och Alnarp säger Johannes Dyring.

SLU Holding grundades 1995. Pheronet blir sjunde portföljbolaget.

Joel Lyth

Från att i princip bara ha investerat i Uppsalatrakten har SLU Holding nu breddat sina vyer. Bolaget har redan gjort […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Explosiv marknad i Lejonkulan

    Cirka 30 procent av Ukrainas yta sägs vara kontaminerad med landminor och odetonerad ammunition, som i dagens takt skulle ta hundratals år att röja. Malmöbolaget EO Dynamics utvecklar AR-teknik för att öka tempot på den internationella minröjningen