onsdag 24 april 2024

inloggad som

Han tar över Ikea GreenTech

Christian Ehrenborg har blivit ny VD för Ikeakoncernens riskkapitalbolag Ikea GreenTech, på Ideon i Lund. Han kommer närmast från jobbet som finanschef på såddfinansiären Lumitec i Lund. Innan det hade han motsvarande roll på riskkapitalbolaget Malmöhus Invest.

Ikea GreenTech startades ifjol och har 500 miljoner kronor att investera i nordisk miljöteknik. Hittills har investeringarna lyst med sin frånvaro. Som Rapidus tidigare rapporterat hoppade Johan Stenebo av jobbet som VD vid årsskiftet. Till TV4 har han sagt att anledningen var en schism med Peter Kamprad, Ingvar Kamprads son. Enligt Stenebo handlar schismen om att Peter Kamprad inte ville vara lika försiktig med Ikeas pengar som han själv.

Ikeas presschef Charlotte Lindgren bekräftar att Stenebo lämnade företaget efter meningsskiljaktigheter, men vill inte ge mer information om händelsen.

— Vi vill inte bemöta Johan Stenebos kommentarer. När det gäller framtidsplanerna för GreenTech är det Christians ansvar. Vi är restriktiva med att prata om framtiden men pratar gärna om vad vi har gjort, säger Charlotte Lindgren.

Igår var första dagen på nya jobbet för Christian Ehrenborg, som inte själv har någon bakgrund inom koncernen. Han säger att han inte heller kan kommentera det som har skett tidigare i bolaget.

— Detta är en unik möjlighet och det är lockande att jobba med en så stark aktör. Ikea har ju ett otroligt nätverk. Det finns 500 miljoner att investera och ser man på regionen så finns det ingenting som ens är i närheten av det, säger han till Rapidus.

Anders Frick

Christian Ehrenborg har blivit ny VD för Ikeakoncernens riskkapitalbolag Ikea GreenTech, på Ideon i Lund. Han kommer närmast från jobbet […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad