fredag 29 mars 2024

inloggad som

Hedbys i nytt biotekbolag

Lars Hedbys, med ett förflutet som platschef på AstraZeneca och VD för kontraktsforskningskoncernen Synarc i Danmark, har med sina kollegor i life science-bolaget Ventac Partners startat ett nytt bioteknikbolag med namnet Idogen. Verksamheten kretsar kring forskning och utveckling av nya läkemedel som rör autoimmuna sjukdomar, som typ-1 diabetes och multipel skleros.

Som ägare står ett antal forskare och Ventac Partners, där Lars Hedbys är verksam. Den väletablerade bioteknikföretagaren Mikael Ørum tar platsen som styrelseordförande i det nybildade bolaget. Lars Hedbys vill för närvarande inte gå in på detaljer kring hur mycket kapital som har investerats i företaget.

Forskningsverksamheten har varit igång i snart ett år och för att säkra finansieringen räknar Idogen med att ta in nytt kapital till hösten. Till vilka emissionen ska riktas är inte klart och storleken beror på hur forskningen utvecklar sig. Företaget har i dag ingen anställd, men beroende på hur väl emissionen faller ut kan anställning bli aktuell under slutet av året. Bolaget har en patentansökan under behandling och ytterliga ansökningar är på gång.

— Forskningen är ännu på ett tidigt stadium och kliniska tester kan vara igång först om två år, säger Lars Hedbys.

Målet är att på sikt ta fram läkemedel som ska kunna behandla autoimmuna sjukdomar. Vid en autoimmunsjukdom angriper immunförsvaret kroppens egen vävnad vilket kan leda till allvarliga sjukdomstillstånd som är svårbehandlade. Idogen ska också bedriva forskning på läkemedel som ska underlätta vid organ- och celltransplantationer genom att minska patientens behov att ta immunförsvarssänkande mediciner. Forskningen bygger på den mekanism som gör det möjligt för en gravid kvinna att bära sitt barn utan att kroppen stöter bort det.

Joel Lyth

Lars Hedbys, med ett förflutet som platschef på AstraZeneca och VD för kontraktsforskningskoncernen Synarc i Danmark, har med sina kollegor […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Allsvenskan – en sista idealistisk utpost

    Vilken kvalitet håller svensk elitfotboll egentligen? Är det värt att ompröva den svenska föreningsmodellen för att locka kapital och höja spelkvaliteten? Rapidus chefredaktör Gunnar Wrede gör en betraktelse av fotbollsekonomin.

  • Skåningar bygger nya vindkraftparker

    Hässleholmsbaserade Eolus Vind inleder bygget av tre nya vindkraftparker, men ingen av dem är i Skåne.

  • Glad påsk!

    Vi på Rapidus önskar dig en riktigt glad och varm påsk! Vi återkommer med nya skånska nyheter tisdagen den 2 […]