tisdag 26 september 2023

inloggad som

…som ska gräva guld i alger

|  
|  

Tidigare, under Fredrika Gullfots ledning, låg fokus för Simris Alg på att utvinna omega-3 ur alger. För Steven Schapera, som har bakgrund från kosmetik-branschen, är det bara ett av algens värdefulla ämnen.

– Det är som att borra ett hål i marken och bara utvinna aluminium och samtidigt lämna allt guld, silver och platina i marken. Simris är en algodlare i världsklass och det finns betydligt mer värdefulla ämnen än omega-3 i våra mikroalger. Fucoxantin är bara ett exempel och det har nu en stor efterfrågan, säger han till Rapidus.

Kan du ge några fler exempel? 

– Nej. Det är marknadskänslig information.

Steven Schapera har startat och drivit ett stort antal företag och sitter även som ordförande i styrelser för flera noterade bolag. Han driver en familjeägd investeringsverksamhet, bland annat efter att ha sålt Becca Cosmetics som han var med och grundade till jätten Estée Lauder i en affär värd runt 230 miljoner dollar.

– Anläggningen i Hammenhög är bäst i klassen på att odla mikroalger och utvinna ämnen från dem. Den har noll miljöavtryck och använder avfall från Absolut Vodka-fabriken i Åhus.

Emiliano Strauss

Tidigare, under Fredrika Gullfots ledning, låg fokus för Simris Alg på att utvinna omega-3 ur alger. För Steven Schapera, som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad