lördag 30 september 2023

inloggad som

Medeonbolag landar distributionsavtal

|  
|  

Uppstartsbolaget Ebba Biotech har skrivit avtal med sina första distributörer av bolagets optotracers, fluorescerande spårmolekyler som används i bolagets nya visualiseringsmetod vid exempelvis läkemedelsforskning.

– Vår metods fördelar är att den är snabb och enkel, samt att optotracers tål rumstemperatur och är icke-toxiska. De är därmed enkla att transportera och att arbeta med. I dagens standardmetoder används fortfarande en del giftiga substanser, säger Eva Halén som är bolagets vd.

Det är Agneta Richter-Dahlfors, professor vid Center for the Advancement of Integrated Medical and Engineering Science vid Karolinska Institutet, KI, som grundat Ebba Biotech. Hon utvecklade bolagets optotracers tillsammans med andra forskare vid KI, Linköping universitet och KTH. När substanserna blandas i provmaterial binder de till specifika molekyler som därmed kan studeras och kvantifieras med hjälp av fluorescensmikroskopi.

Ebba Biotech har i dagsläget över 200 fasta kunder i 30 länder och har nyligen skrivit avtal med ett antal globala distributörer för att öka försäljningen och nå nya kundsegment.

– Vi vill växa organiskt och hitta fler kunder som lär sig förstå fördelarna med vår metod. Distributörsavtalen är en viktig milstolpe som gör att vi når fler forskare på akademiska labb, vilka är våra främsta kunder i dag, och kan expandera till industrikunder som ofta har en högre förbrukning av analyssubstanser, säger Eva Halén.

Ebba Biotech har sitt huvudkontor på Medeon i Malmö och ett produktionslaboratorium i Solna.

Elisabet Ottosson

Uppstartsbolaget Ebba Biotech har skrivit avtal med sina första distributörer av bolagets optotracers, fluorescerande spårmolekyler som används i bolagets nya […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad