lördag 30 september 2023

inloggad som

Nytt bioteknikbolag för behandling av hjärntumörer

Strominnate Therapeutics är ett nytt bioteknikbolag i Lund som utvecklar läkemedel och behandlingar mot sjukdomar i centrala nervsystemet. I första hand kommer fokus att ligga på glioblastoma multiforme, som är den vanligaste och mest aggressiva formen av cancer i hjärnvävnad.

– Vår läkemedelskandidat baserar sig på en nyligen upptäckt human immuncell. Denna immuncell kan påverka tumören så att den både växer långsammare och blir mer mottaglig för behandlingsformer som immunterapi, säger Strominnate Therapeutics vd och grundare Tania Ramos-Moreno.

LU-forskaren Tania Ramos-Moreno säger att det i dag enbart erbjuds palliativ vård för patienterna som bolaget riktar sig mot. Förhoppningen är att patienter om tio år ska få ta del av den nya behandlingen, och i en förlängning är målet att förbättra förutsättningarna för alla som drabbas av sjukdomen.

– I dag finns det ingen effektiv behandling av den här typen av hjärntumör, men genom vår upptäckt så kan vi förhoppningsvis boosta immunsystemet så att patienten kan ta emot immunterapi.

Bolaget har precis tagit in 400.000 kronor från LU Holding och planerar att involvera Vinnova. Framöver blir det även en finansieringsrunda.

– Nästa steg blir att ta in finansiering från externa aktörer, vilket vi hoppas kunna påbörja nästa år, säger Tania Ramos-Moreno.

Julia Eriksson

Strominnate Therapeutics är ett nytt bioteknikbolag i Lund som utvecklar läkemedel och behandlingar mot sjukdomar i centrala nervsystemet. I första […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad