tisdag 16 juli 2024

inloggad som

Höganäs 3D-skrivare öppnar USA-kontor

|  ,
|  

Digital Metal – som utvecklar, bygger och säljer 3D-skrivare för tillverkning av metallkomponenter – startar nu ett samarbete med ingenjörsbolaget Etteplan för att kunder ska kunna få sina komponenter optimalt anpassade till tekniken. Bolaget, vars omsättning dubblades förra året, lanserar även en app för övervakning av printningen på distans och ska snart öppna säljkontor i USA.

I och med samarbetet med finska Etteplan får Digital Metals kunder tillgång till expertkompetens vid konstruktionen av metallkomponenterna som ska printas. Digital Metal använder en teknik, Metal Binder Jetting, MBJ, som kan printa minimala detaljer och upp till trekilos-komponenter i geometrier som är omöjliga att tillverka med konventionella metoder.

– Etteplan håller på att expandera i Europa och har personer som är specialiserade på design för MBJ. Därmed har vi ett komplett erbjudande från konstruktion av komponenter till nyckelfärdiga system för printning av dessa i industriell skala, säger Alexander Sakratidis, sälj- och marknadschef vid Digital Metal.

Bolagets försäljning ökade 2020 med en tydligt ökad efterfrågan på deras printrar, metallpulver till printrarna och legotillverkning av printade komponenter, enligt Alexander Sakratidis. Omsättningen landade på 49 miljoner kronor för 30-mannabolaget.

– I dagsläget har vi printrar installerade på tre kontinenter inom vitt skilda segment. Nu lanserar vi ytterligare två nya metallpulver som är optimerade för våra printrar. Totalt har vi nio certifierade pulver, vilket är fler än vad andra printertillverkare har, säger han.

Metallpulvren består av legeringar eller rena metaller, där vissa material tål extrem värme och korrosion medan andra har kundanpassade egenskaper. Det senaste pulvret utvecklades till biltillverkaren Hyundai. Kunder finns också inom bland annat rymd- och medicinteknikindustrin.

– Vår nyligen lanserade app DMS-LNX, som i realtid övervakar produktionen i printrarna på distans, frigör operatörernas tid och öppnar upp för ytterligare automatisering, säger Alexander Sakratidis.

Digital Metal, med säte i Höganäs, är ett helägt dotterbolag till Höganäs AB och ska anställa säljare i USA till våren.

Elisabet Ottosson

Digital Metal – som utvecklar, bygger och säljer 3D-skrivare för tillverkning av metallkomponenter – startar nu ett samarbete med ingenjörsbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • Kvinnor i Lejonkulan

  Rapidus podd Lejonkulan har träffat en lång rad driftiga kvinnliga entreprenörer, och då handlar det om intim hälsa, njutning och relationer. Passa på att lyssna när programledare Jan Dahlqvist tar tempen på deras affärsidéer.

 • Ung börs-vd med miljardmål

  Konsultbolaget Solid X vd Filip Alexanderson är en av Sveriges yngsta börs-vd:ar. Han har kammat hem flera utmärkelser för sitt entreprenörskap. Siktet är nu inställt på att tiofaldiga omsättningen till 1 miljard kronor. Här förklarar han hur det ska gå till.

 • Inwido ser ljusning

  Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som antyder att det värsta kan vara över på bygg- och renoveringsmarknaden. Orderboken växte organiskt med 10 procent i andra kvartalet. Aktien steg tvåsiffrigt på rapporten.

 • Hänt i vecka 28

  Kvartalsrapporter har dominerat veckans nyhetsflöde från de skånska börsbolagen. Det är en blandad kompott med konjunkturmässigt motstridiga signaler som framträder. En rapport som gav aktielyft var Careiums, med vd Christian Walén.


 • Tunga utmaningar i Höganäs

  Metallpulvertillverkaren Höganäs är inne i en storm av utmaningar. Företaget i nordvästra Skåne är Sveriges sjuttonde största utsläppare av koldioxid. Så kan det inte fortsätta. Och vd Henrik Ager berättar vad omställningen till elbilar innebär.
  – Vi har fyra-fem år på oss att ställa om, säger han i en intervju med Rapidus.

 • Mikrodust expanderar med ny vd 

  Det Lundabaserade teknikbolaget Mikrodust plockar in en ny vd. Nu är planen att expandera bolagets sälj- och marknadsavdelning.

 • Därför lämnar Kockums Malmö

  En epok går i graven när Kockums i slutet av nästa år lämnar det gamla varvsområdet i Malmö och kör flyttlasset till Lund. Bygget av det nya kontoret i Brunnshög håller på att ta form. Här berättar Kockumschefen Mats Wicksell varför Kockums lämnar sin gamla hemstad.

 • Opticept lånar 29 miljoner för att klara stororder

  Opticepts genombrottsorder, värd fem gånger mer än hela fjolårets omsättning, fick aktiekursen att rusa med mer än 100 procent. I dag meddelar bolaget att man tar ett lån för att klara ordern.

 • Genombrott för Opticept

  Opticept har fått sin största order hittills, fem gånger större än tidigare års helårsomsättningar.
  – Det går inte att jämföra med något annat vi presterat, säger vd Thomas Lundqvist som nu måste skala upp produktionen.

 • Sportbetting blev träpaneler

  Att ett tvillingpar som ägnat sig åt sportbetting skulle satsa på akustiska träpaneler var en högoddsare. Men det blev en succé och bolaget Wood on Wall i Helsingborg hoppas nå 100 Mkr i försäljning inom bara några år.

 • Han blir ny vd för Nord-Lock

  Daniel Westberg blir nästa vd för Latourägda industriföretaget Nord-Lock Group i Malmö. Posten har visat sig vara en språngbräda för den som vill bli börs-vd.

 • Stororder till Nolato

  Plasttillverkaren Nolato i Torekov tecknar ett nytt avtal värt en årsomsättning på 700 Mkr under produktens livslängd. Och livslängden är lång, säger vd Christer Wahlquist.

 • Perfekt storm för BE Group

  Marknaden för stålprodukter har drabbats av en perfekt storm efter Ukrainakrigets utbrott. Med både fallande priser och efterfrågan har Sveriges […]

 • Qvantum trotsar värmepumpsraset

  Värmepumpsjätten Nibes varsel 340 anställda i Sverige får inte skånska utmanaren Qvantum att deppa. Nedgången är tillfällig, anser vd Fredrik Rosenqvist.