onsdag 27 september 2023

inloggad som

Höganäs 3D-skrivare öppnar USA-kontor

|  ,
|  

Digital Metal – som utvecklar, bygger och säljer 3D-skrivare för tillverkning av metallkomponenter – startar nu ett samarbete med ingenjörsbolaget Etteplan för att kunder ska kunna få sina komponenter optimalt anpassade till tekniken. Bolaget, vars omsättning dubblades förra året, lanserar även en app för övervakning av printningen på distans och ska snart öppna säljkontor i USA.

I och med samarbetet med finska Etteplan får Digital Metals kunder tillgång till expertkompetens vid konstruktionen av metallkomponenterna som ska printas. Digital Metal använder en teknik, Metal Binder Jetting, MBJ, som kan printa minimala detaljer och upp till trekilos-komponenter i geometrier som är omöjliga att tillverka med konventionella metoder.

– Etteplan håller på att expandera i Europa och har personer som är specialiserade på design för MBJ. Därmed har vi ett komplett erbjudande från konstruktion av komponenter till nyckelfärdiga system för printning av dessa i industriell skala, säger Alexander Sakratidis, sälj- och marknadschef vid Digital Metal.

Bolagets försäljning ökade 2020 med en tydligt ökad efterfrågan på deras printrar, metallpulver till printrarna och legotillverkning av printade komponenter, enligt Alexander Sakratidis. Omsättningen landade på 49 miljoner kronor för 30-mannabolaget.

– I dagsläget har vi printrar installerade på tre kontinenter inom vitt skilda segment. Nu lanserar vi ytterligare två nya metallpulver som är optimerade för våra printrar. Totalt har vi nio certifierade pulver, vilket är fler än vad andra printertillverkare har, säger han.

Metallpulvren består av legeringar eller rena metaller, där vissa material tål extrem värme och korrosion medan andra har kundanpassade egenskaper. Det senaste pulvret utvecklades till biltillverkaren Hyundai. Kunder finns också inom bland annat rymd- och medicinteknikindustrin.

– Vår nyligen lanserade app DMS-LNX, som i realtid övervakar produktionen i printrarna på distans, frigör operatörernas tid och öppnar upp för ytterligare automatisering, säger Alexander Sakratidis.

Digital Metal, med säte i Höganäs, är ett helägt dotterbolag till Höganäs AB och ska anställa säljare i USA till våren.

Elisabet Ottosson

Digital Metal – som utvecklar, bygger och säljer 3D-skrivare för tillverkning av metallkomponenter – startar nu ett samarbete med ingenjörsbolaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad