lördag 18 maj 2024

inloggad som

Medeonbolag accelerar försäljning

|  
|  

Medeonbolaget BTB Emulsions har skrivit avtal med franska Bertin Instruments, en global instrumentdistributör, för att accelerera försäljningen av sina kit som används för att bereda vaccinkomponenter inför djurförsök. I framtiden är planen att även producera till humanläkemedel.

Än så länge sker BTB Emulsions försäljning i blygsam skala. Bland kunderna finns forskare från Karolinska Institutet och Oxford University. Bolaget har sökt patent på sin innovativa teknik för blanda vattenlösning med olja till en stabil emulsion och portionera upp exakta doser i sprutor. I dag görs det oftast för hand. Emulsionen behövs i vaccin för att förstärka dess effekt. Bolaget säljer bland annat ett kit med engångsmaterial och olja som sedan blandas med kundens egen vattenlösning, som alltså innehåller de aktiva substanserna, i en speciell apparat.

– Jag hade en egen forskningsgrupp tidigare och vet hur stor variationen är i både kvalitet och volym av emulsionen när man blandar komponenterna manuellt. Med vår teknik för att göra en av ingredienserna i vaccin blir djurstudieresultaten mycket mer tillförlitliga, säger bolagets grundare och vd, Thomas Bäckström.

Thomas Bäckström har tagit in en delägare i Lars Lundin, som har plasttillverkningsbolaget Polymartin. Han har bidragit med att utveckla en robotiserad produktionsprocess av engångsmaterialet i mindre skala. Thomas Bäckström har också ett annat uppstartsbolag på Medeon, BTB Pharma, där han utvecklar läkemedel och det var i samband med den utvecklingen som han kom på innovationen som han nu marknadsför i BTB Emulsions.

Nu för han diskussioner med företag som är intresserade av att få BTB Emulsions produkt-kit godkänt att användas vid produktion av humana vacciner. Då krävs en CE-märkning.

– Det är bland annat ett bolag som gör humana vacciner som är väldigt intresserat av ett samarbete. Vi letar i det sammanhanget efter ett lämpligt tidigt vaccinprojekt där man kan validera vår metod för att producera emulsionen, säger Thomas Bäckström.

Elisabet Ottosson

Medeonbolaget BTB Emulsions har skrivit avtal med franska Bertin Instruments, en global instrumentdistributör, för att accelerera försäljningen av sina kit […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Laserprecision i Lejonkulan

    Nu släpper vi veckans avsnitt av podden Lejonkulan som gästas av laserexperten och Beamonics vd Can Xu. Han har bakgrund […]