torsdag 25 april 2024

inloggad som

Bert Nordbergs första investering i life science

Tidigare Sony Mobile-profilen Bert Nordberg går tillsammans med LU Holding in i universitetsavknoppningen Cell Invent Sweden. Bolaget vill utveckla läkemedel mot Alzheimers sjukdom.

I dag finns bara symptomlindrande behandling för Alzheimerspatienter. Cell Invent håller på att ta fram en metod för att hitta lämpliga substanser som ska kunna användas vid utveckling av läkemedel för Alzheimers sjukdom.

– Detta är ett av de projekt som jag tycker är behjärtansvärda, om de lyckas – det ligger ganska långt fram så det blir väl mina barn som kan ha nytta av det. Det är första gången jag investerar i ett life science-bolag som ska ta fram läkemedel, säger Bert Nordberg.

Han går in via sitt bolag Innovativa Solutions Sweden och uppger att han inte kommer att sitta i styrelsen. Han är sedan ett år tillbaka ordförande för danska telekomjätten TDC och sitter även i styrelsen för Saab, Vestas och Electrolux, samt mindre bolag som Vårdinnovation i Lund.

Cell Invent startades av forskarna Håkan Toresson, Oskar Hansson, Lennart Minthon och Camilla Orbjörn på enheten för klinisk minnesforskning vid Lunds universitet.

Deras forskningsgrupp har lyckats programmera om Alzheimerpatienters hudceller direkt till hjärnceller, utan att gå via stamcellstadiet. Därmed behåller cellerna sin ”ålder”, vilket forskarna tror är avgörande för att de omprogrammerade hjärncellerna ska vara så lika patienternas egna sjuka hjärnceller som möjligt.

– De omprogrammerade cellerna ska användas för att kunna hitta lämpliga substanser till läkemedelskandidater i så kallade substansbibliotek. Vi gör just nu försök för att visa att vår metod fungerar och är öppna för att längre fram samarbeta med läkemedelsbolag som forskar i sjukdomen, säger Håkan Toresson.

Elisabet Ottosson

Tidigare Sony Mobile-profilen Bert Nordberg går tillsammans med LU Holding in i universitetsavknoppningen Cell Invent Sweden. Bolaget vill utveckla läkemedel […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Så mycket tjänade skånska börs-vd:ar 2023

    Peter Nilsson, vd för Trelleborg, var Skånes bäst betalda börs-vd 2023. Men ytterligare tolv vd:ar tjänade över 10 Mkr. Rapidus har listan över Skånes bäst betalda börs-vd:ar. Så här mycket tjänade de under 2023.

  • Fetast plånbok vinner

    Efter en tolfteplats av fjorton i SHL måste något göras med hockeylaget Malmö Redhwaks. I brist på kommunalt stöd behövs det nya och kreativa samarbeten med näringslivet.

  • Blandad kompott i rapportfloden

    Fortsatt svag efterfrågan medan kostnadsjakt i bolagen putsar resultaten. Det är den trend som går att utläsa ur de skånska börsbolagens rapporter för det första kvartalet, även om bilden är mycket blandad. Vi sammanfattar mer än ett dussin färska skånska rapporter.