tisdag 14 maj 2024

inloggad som

Brittisk bioteknik flyttar till Malmö…

Det brittiska bioteknikföretaget Viramal startar dotterbolag i Malmö och planerar att flytta hela sin verksamhet till Skåne. Dessutom överväger företaget att notera sig i Sverige.

Rapidus träffade vd:n Oliver Bates och hans medgrundare, den danske bioteknikveteranen Finn Larsen, i Malmö precis när dotterbolaget registrerats med hjälp av Invest in Skåne.

– Vi börjar med att flytta in på Medeon med ett dotterbolag, men när börsplanerna blir mer konkreta så flyttar vi även holdingbolaget till Sverige och blir ett svenskt företag. Det finns intressanta kapitalmöjligheter för hälsovård och bioteknik. Nu har vi möten både i Stockholm och i Medicon Valley Alliance-området om hur vi ska ta nästa steg, säger Oliver Bates till Rapidus.

Viramal utvecklar hormonbaserade behandlingar, för bland annat atrofi i underlivet och endometrios, primärt för kvinnor. Företaget bildades 2013 efter att Oliver Bates, som arbetade med riskkapital för bland annat läkemedelsföretag, träffade Finn Larsen.

– Vi kunde köpa tekniken bakom Viramal, men det var bråttom med finansiering. Under åren har vi engagerat både familjer och vänner som delägare i bolaget, liksom institutioner i England och Skandinavien, berättar Finn Larsen.

En hotande Brexit är ett skäl till att det engelsk-skandinaviska företaget nu etablerar sig i Malmö. Men Oliver Bates säger att planerna fanns redan tidigare, eftersom över hälften av de nuvarande runt 200 aktieägarna finns i Skandinavien.

– Brexit påverkar naturligtvis, men vi måste ha en position i Europa ändå. Sverige har mycket goda möjligheter för att testa och registrera produkter med hjälp av institut som Rise i Borås. Personligen gillar jag dessutom att jobba med svenskar och danskar, ni är mer lika oss engelsmän än vad tyskar och fransmän är.

Niclas Lindstrand

Det brittiska bioteknikföretaget Viramal startar dotterbolag i Malmö och planerar att flytta hela sin verksamhet till Skåne. Dessutom överväger företaget […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Inarea ökar arean

    Golvläggningskoncernen Inarea, helägd av investerargruppen Small Cap Partners i Malmö, gör ett storförvärv i Finland. Affären innebär näst intill en fördubbling av omsättningen till 3 miljarder kronor.

  • Omstridd ägare lämnar Neola

    Neola Medical i Lund, med vd Hanna Sjöström, meddelar att Masoud Khayyamis kritiserade investeringsbolag Cardeon köpts ut ur bolaget av en grupp delägare.

  • Precis vad Precise behövde

    Precise Biometrics i Lund har andats optimism på senare tid. Nu minskar förlusten i rapporten för årets första kvartal.