måndag 20 maj 2024

inloggad som

Finanskonsulter öppnar i Köpenhamn

Västra Hamnen Corporate Finance öppnar efter 14 år sitt första kontor utanför Malmö. Konsultföretaget finns nu också på Bredgade i Köpenhamn.

– Det är spännande för ett litet bolag att våga ta språnget över sundet. Under flera år har vi fått fler och fler danska propåer och har ett bra samarbete med både Nasdaq Köpenhamn och med stora investerare. Nu får vi örat mot marken på ett annat sätt och kan tidigare höra vilka danska bolag som är på väg mot börsen, säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

Kontakten med det danska näringslivet började med att hjälpa danska företag att ta sig in på den svenska börsen. 2017 fick Västra Hamnen Corporate Finance tillstånd från Finanstilsynet, motsvarande Finansinspektionen, att även jobba med börsnoteringar, kapitalanskaffning och bolagsöverlåtelser i Danmark.

– Inledningsvis flyttar vi över folk från Malmö till Köpenhamn, men vi räknar med anställda direkt i Danmark också. 2018 stod Danmark för 20 procent av vår omsättning och vi räknar med att det ska växa både i pengar och i andel, säger Oscar Ahlgren.

Varför är intresset så stort för danska företag att notera sig i Sverige?

– Det är svårt att säga vad som är hela förklaringen, men Sverige har en mer utvecklad aktiemarknad med längre historia och därmed ett större investerarkollektiv. Vi har suttit med i utredningar för att ta reda på varför och ett annat skäl kan vara att investeringssparkonton fanns tidigare i Sverige. Våra allemansfonder lärde också svenskar på ett annat sätt vad det innebär att investera i värdepapper, säger Oscar Ahlgren.

Västra Hamnen Corporate Finance omsatte runt 25 miljoner kronor 2018 och har åtta anställda.

Niclas Lindstrand

Västra Hamnen Corporate Finance öppnar efter 14 år sitt första kontor utanför Malmö. Konsultföretaget finns nu också på Bredgade i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.