torsdag 22 februari 2024

inloggad som

Ascelia Pharma till börsen i mars

|  
|  

Ett Malmöföretag blir först ut att noteras på Stockholmsbörsens stora lista i år. Ascelia Pharma tar steget till börsen den 13 mars och siktar på att få in 212 miljoner kronor. Pengar som ska användas till fas 3-studier av deras produkt Mangoral så att den kan godkännas för försäljning i både USA och Europa.

–Med börsintroduktionen är fas 3-studierna helt finansierade. Mangoral blir den enda produkten av sitt slag på en marknad som värderas till mellan 350 och 400 miljoner dollar årligen så det är en väldigt attraktiv möjlighet, säger Ascelia Pharmas vd Magnus Corfitzen till Rapidus.

Mangoral är ett kontrastmedelsom ska användas vid magnetkameraundersökning för att upptäcka metastaser i levern vid cancer. Medlet ska till skillnad från dagens produkter på marknaden drickas i stället för att injiceras och är baserat på metallen mangan i stället för gadolinium.

–Vi hade ett möte med den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA i november och behöver bara göra en fas 3-studie för att godkännas i stället för två. Det blir den minst dyra fas 3-studien jag hört talas om, säger Magnus Corfitzen.

Börserna på båda sidor om Atlanten skakades om ordentligt i slutet av förra året, men Ascelia Pharma känner sig ändå trygga att gå vidare med börsplanerna, enligt Magnus Corfitzen.

–Flera stora, välkända investerare har redan sagt att de vill köpa in sig. 2018 slutade volatilt men 2019 har startat fantastiskt så det är svårt att avgöra hur börsen utvecklas nu. Men grundvärdet vi har i bolaget är så stabilt att vi ser det som en bra investering både för gamla och nya aktieägare. Nu behöver vi bara en partner för själva lanseringen.

Alla nuvarande ägare och styrelseledamöter stannar i bolaget vid noteringen och deltar själva i nyemissionen. Fas 3-studierna av Mangoral ska vara färdiga i slutet av 2020 och dokumentationen för godkännande av myndigheterna ska vara klara i början av 2022.

Anmälningsperioden för Ascelia Pharma inför börsintroduktionen är mellan den 21 februari och den 5 mars. Det totala marknadsvärdet, vid full teckning, beräknas till 595 miljoner kronor.

Niclas Lindstrand

 

Ett Malmöföretag blir först ut att noteras på Stockholmsbörsens stora lista i år. Ascelia Pharma tar steget till börsen den […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


 • “Odlat kött blir billigare än ko”

  ,
  Re:meat är först i Sverige med att utveckla odlat kött. Nu söker Malmöbolaget långsiktiga investerare som vet hur man bygger upp industrier från grunden.

 • Blåste Akelius liv i skoldebatten?

  Den avblåsta affären där Roger Akelius skulle köpa 25 procent av Academedia är en av de mest bisarra händelser som blivit mediastoff i svenskt näringsliv sedan millennieskiftet. Men det finns en enkel förklaring till att det blev så galet.

 • Rollatorbroms körde i diket

  Medeonbolaget Brillanze pausar försöken att få ut sina rollatorbromsar på marknaden och satsar istället på sina trasselfria fiskerullar. Bolaget håller nu på att resa 6 miljoner kronor för att snabba på utrullningen.

 • Tufft år för poolförsäljaren

  Konjunkturen och räntan var inte nådig mot poolföretaget Gullberg & Jansson i Helsingborg under 2023. Försäljningen dök och vinst vändes till förlust.