lördag 4 maj 2024

inloggad som

Lundabolag gör textil av kycklingfjädrar

|  
|  

Tidigare fokuserade forskingsavknoppningen Bioextrax enbart på att tillverka bioplast med sin teknik. Numera utvecklar Ideonbolaget även textil av kycklingfjädrar i ett nytt samarbete.

– Vi har tagit fram ett nytt material, baserat på kycklingfjädrar som vi bryter ner till mikrofiber Detta kan ha flera spännande applikationer som exempelvis isolering eller som förstärkning i bioplaster. Just utvecklingen av textilier av dessa fibrer gör vi med sko-och klädtillverkaren Tretorn och Borås textilhögskola. Att göra kläder av fjädrar, det materialet finns inte, det är bara vi som har det i hela världen. Där har vi också sett stort intresse från industrin, säger vd Edvard Hall till Rapidus.

– Tretorn är med som behovsägare. Vi står för framtagande av material och Borås textilhögskola för hur man kan göra textiler av det, säger Edvard Hall.

Med Bioextrax patenterade teknik utvinns bioplast med hjälp av mikroorganismer. Grunden är en teknik för att producera PHA, en serie polymerer som kan användas i allt från plastpåsar till mobiltelefoner och är nedbrytbara i naturen. Och nu appliceras alltså tekniken på kycklingfjädrar för att ta fram textiler i det nya samarbetet.

– Vi löser upp olika material med hjälp av bakterier. När det gäller plast så odlar man plastproducerande bakterier på olika organiska material, till exempel avfall, och våra bakterier löser upp cellväggarna hos de plastproducerande bakterierna så att plasten blir åtkomlig. Bakterierna producerar en viss sorts plast som är biologiskt nedbrytbar, säger Edvard Hall.

Än så länge finns ingen produkt på marknaden, men ett antal projekt och diskussioner pågår med potentiella kommersiella partners i Europa och Nordamerika. Under 2019 siktar Bioextrax på att ta in pengar för att accelerera detta arbete.

Tre personer arbetar i Bioextrax som ägs av grundarna, affärsänglar och LU Holding. Edvard Hall är även vd för Parlametric.

Emily Binks

Tidigare fokuserade forskingsavknoppningen Bioextrax enbart på att tillverka bioplast med sin teknik. Numera utvecklar Ideonbolaget även textil av kycklingfjädrar i […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Finns det ekonomi i delningsekonomi?

    I dagens avsnitt av Lejonkulan sätter riskkapitalisten och affärsängeln Janne Dahlqvist tänderna i delningsekonomin. Kulan gästas av Emelie Nilsson Sträng som grundat företaget Della8.