onsdag 8 maj 2024

inloggad som

Helsingborgsläkare bygger bolag kring kirurgisk symaskin

I flera år har kirurgen Gabriel Börner och den pensionerade instrumentteknikern Mats Christensson utvecklat ett handhållet verktyg för kirurger som ska göra det snabbare att sy ihop sårkanter. Under våren har duon bildat Helsingborgsbolaget Suturion, med LU Holding som delägare.

Någon elektrisk symaskin handlar det inte om, kirurgen får fortfarande göra själva sömnaden själv. Men det handhållna verktyget griper tag om sårkanterna och hjälper kirurgen att positionera stygnen korrekt.

– Vi har gjort två studier på djurvävnad där kirurger sytt ihop såret 30 procent snabbare med vårt verktyg. 95 procent av sömmarna hade dessutom rätt mängd deponerad tråd, jämfört med runt 30 procent av sömmarna som syddes med traditionell metod, säger Gabriel Börner.

Den sistnämnda effekten kan innebära minskad risk för komplikationer under sårläkningen, som infektioner eller ärrbråck.

Suturion har än så länge inga anställda, Gabriel Börner jobbar till vardags som kirurg på akutkirurgiska avdelningen vid Helsingborgs lasarett. Utvecklingsarbetet sköts av Mats Christensson samt underleverantörer som Lundabolaget Join.

Gabriel Börner räknar med att det blir för komplicerat att rengöra Suturions instrument inför varje operation. Därför satsar bolaget på att utveckla en engångsmodell. Nu väntar ytterligare ett prekliniskt försök, framåt 2020 hoppas Gabriel Börner kunna prova instrumentet vid bukkirurgi på människor.

Utvecklingen av Suturions verktyg har främst finansierats med forskningsmedel samt 300.000 kronor från Vinnova och en mindre investering från LU Holding.

– Vi är med i två innovationstävlingar under hösten men annars är planen att jobba vidare med forskningsmedel och bidrag från olika fonder. Vi är inte redo för externt riskkapital än, säger Gabriel Börner.

Erik Olausson

I flera år har kirurgen Gabriel Börner och den pensionerade instrumentteknikern Mats Christensson utvecklat ett handhållet verktyg för kirurger som […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.